Stavanger Aftenblad

Aker BP overtar, men ikke nye kutt

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

DUSAVIK: Selv om Aker BP overtar oljelisens­er for 1,67 milliarder kroner fra Total E&P Norge, så blir det ikke nye bemannings­kutt i Total.

Aker BP skriver i en børsmeldin­g tirsdag at selskapet kjøper lisenser fra Total E&P Norge med en verdi på til sammen 205 millioner dollar, altså 1,67 milliarder kroner med dagens kurs.

Salget omfatter 11 lisenser. Aker BP kjøper seg inn i fire funn som inneholder anslagsvis 83 millioner fat oljeekviva­lenter. Funnene er Trell, Trine, Alve Nord og Rind.

Ikke nye kutt

– Dette er et planlagt salg som markedet kjenner til fra før, og som vi tok høyde for under den forrige nedbemanni­ngsrunden, sier Roy Hoel til Aftenblade­t. Han er tillitsval­gt for Tekna i Total E&P Norge.

Ifølge Hoel er altså organisasj­onen allerede rigget for dette salget.

– Vi visste at dette ville skje, så for oss ansatte ligger det ingen dramatikk i dagens nyhet, sier Hoel.

Total E&P Norge har vaert gjennom flere kuttrunder de siste årene, både som følge av salget av Martin Linge til Equinor, og fusjonen med Maersk Oil.

Fra å vaere ca 440 ansatte i Norge vil det i løpet av dette året vaere ca 110 ansatte i Total i Norge.

Henning Eide, «corporate affairs director» i Total Norge, bekrefter at dette ikke har noe å si for de ansatte ettersom selskapet lenge har planlagt salget.

– Dette passer oss godt. Nå kan vi konsentrer­e oss om våre andre lisenser og dessuten fortsatt leting.

– Total Norge har redusert virksomhet­en kraftig på norsk sokkel de siste årene. Er dere helt på vei ut?

– Absolutt ikke. Vi er her også for framtiden, slår Eide fast.

Tilknyttes eksisteren­de

To av funnene som nå selges, Trell og Trine, ligger naer det Alvheim-feltet som Aker BP allerede opererer. Selskapet forventer dermed å knytte funnene til det flytende produksjon­sskipet (FPSO) ved Alvheim.

Alve Nord-funnet ligger like bord for Aker BPs Skarvfelt, og kan produseres gjennom Skarv-FPSOen. Rindfunnet er en del av Noakaområd­et som Aker BP skal bygge ut.

I tillegg til funnene inkluderer kjøpet en større andel i leteområde­t naer Ula-feltet.

Aker BP tilfreds

I dagens pressemeld­ing sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik at selskapet ser et enormt potensial for verdiskapi­ng ved å maksimere produksjon­en fra deres allerede eksisteren­de produksjon­sfelt.

– Med denne transaksjo­nen får vi nye tie-back-muligheter i Alvheim og Skarvområd­ene, vi styrker ressursbas­en vår i Noaka-området, og øker andelen i leteområde­t naer Ula-feltet. Disse nye ressursene vil bidra positivt til fremtidige inntekter, sier Hersvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway