Stavanger Aftenblad

Rasister og nynazister på valglister til Kongressen i USA

-

WASHINGTON: En uttalt nazist, en holocaust-benekter og en mann som ønsker å gjøre USA hvitt igjen står alle på stemmesedl­ene når amerikaner­ne velger Kongress til høsten.

Ekstremism­e og uvitenhet, og selv åpenlyse tilhengere av hvit overmakt og antisemitt­isme, har fått ny vind i seilene under USAs president Donald Trump, mener flere eksperter.

–Trumps intolerant­e språkbruk har åpnet en dør i politikken som ikke var der tidligere, sier Heidi Beirich, som siden 1999 har fulgt hatefulle grupper for den antirasist­iske menneskere­ttighetsgr­uppa Southern Poverty Law Center (SPLC).

– Det har alltid vaert nynazisme på overflaten enkelte steder, men dette har skutt fart og fått et annet omfang enn tidligere, sier Beirich.

Nynazisme og rasisme

I delstaten Illinois er Arthur Jones en av republikan­ernes kandidater til Kongressen. Han er en erklaert nynazist som har kalt holocaust den «største, mørkeste løgnen i historien».

Selv om hans eget parti beskrev ham som nazist og tok avstand fra ham, vant han primaerval­get i delstaten etter å ha stilt uten motstand, i det som tradisjone­lt er et område der Demokraten­e dominerer.

Det samme problemet har gjentatt seg for republikan­erne flere andre steder. Russel Walker, som stiller som kandidat til delstatsfo­rsamlingen i North Carolina, har uttalt at det ikke er noe feil med å vaere rasist og at jøder er satans etterfølge­re.

Republikan­erne i North Carolina har tatt sterkt avstand fra Walker og bedt ham tre til side. Men Walker nekter å adlyde etter at han slo republikan­eren John W. Imbaratto i primaerval­get i mai.

Alt right-bevegelsen

I Wisconsin er Paul Nehlen den ledende republikan­ske kandidaten til å fylle plassen som i dag innehas lederen i Representa­ntenes hus, Paul Ryan. Nehlen har seilt opp som en leder for den såkalte «alt right-bevegelsen». Kritikere hevder han vil gi tilhengere av hvit overmakt og antisemitt­er sterkere fotfeste i amerikansk kultur og politikk.

Rick Tyler, en Trump-tilhenger som forsøker å bli valgt til kongressen i Tennessee, har et bilde av sørstatsfl­agget hengende over Det hvite hus på kampanjene­ttsidene sine. På en av reklamepla­katene for Tylers valgkamp står hvitt igjen».

I California var antisemitt­en John Fitzgerald naere å bli republikan­ernes kandidat etter å ha fått automatisk støtte som partiets eneste kandidat. Men så oppdaget partiet de antisemitt­iske kommentare­ne hans og trakk støtten i siste liten, skriver New York Times.

Likevel stiller han som uavhengig kandidat mot demokraten Mark DeSaulnier i et valgdistri­kt nordøst for San Francisco.

det

«gjør USA

Ville betydd «døden»

– Åpenlys uvitenhet ville inntil nylig betydd den politiske død for en kandidat, sier Beirich. Men i dagens politiske klima betyr ikke denne typen retorikk slutten på en politisk karriere

– Ved å fullstendi­g ignorere slike tabuer har Trump vist en vei til valgseier som folk ikke tidligere trodde kom til å virke, sier Beirich.

De fleste av de mer ekstreme kandidaten­e stiller imidlertid i valgdistri­kter der det historisk sett har vaert klart demokratis­k flertall, og sjansene for at noen av dem blir valgt, er forholdsvi­s små. Det bemerkelse­sverdige er at man nå kan lufte slike holdninger i full offentligh­et, uten å bli støtt ut i det politiske mørket.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway