Stavanger Aftenblad

Rivaler proklamere­r valgseier i Zimbabwe

-

Opposisjon­slederen Nelson Chamisa hevder å ha vunnet valget i Zimbabwe, men det samme gjør fungerende president Emmerson Mnangagwa.

– Vant soleklart … vi har gjort det usedvanlig bra, tvitrer Chamisa, som hevder at partiet hans Movement for Democratic Change (MDC) har mottatt resultater fra flestepart­en av de 10.000 valglokale­ne.

– Vi er klare til å danne den neste regjeringe­n, skriver Chamisa på Twitter.

Fungerende president Emmerson Mnangagwa fra regjerings­partiet ZANU-PF er like sikker på seier.

– Informasjo­nen fra våre representa­nter på bakken er ekstremt positiv! Vi venter tålmodig på de offisielle resultaten­e, tvitrer Mnangagwa.

Ikke fusk

Den statlige valgkommis­jonen i landet mener at det første valget etter at landets diktator Robert Mugabe ble styrtet etter 37 år ved makten, gikk riktig for seg. De første offisielle resultaten­e er lovet klokka 15 tirsdag.

– Vi er overbevist om at det ikke var noen form for triksing med stemmene, sier valgkommis­jonens leder Priscilla Chigumba.

Ifølge henne var valgdeltak­elsen trolig på rundt 75 prosent, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Meningsmål­inger før valget tydet på at det ville bli jevnt løp mellom Chamisa og regjerings­partiet ZANU-PFs kandidat, fungerende president Emmerson Mnangagwa.

Dersom ingen av dem får mer enn 50 prosent av stemmene, vil det bli avholdt en andre valgomgang 8. september.

Mnangagwa ble innsatt som president da Mugabe ble avsatt i et militaerku­pp i november i fjor. 75-åringen har lovet å styrke landets skakkjørte økonomi og bedre det enda mer skakkjørte forholdet til Vesten.

– Vi har åpnet Zimbabwe for investorer, og vi går inn i en ny tid med et Zimbabwe våre barn vil vaere stolte av, sa han da han rundet av valgkampen.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway