Stavanger Aftenblad

Ingen grunn til å savne rødgrønt forfall

- Ketil Solvik-Olsen Samferdsel­sminister, Frp

VEIER: Ja til vedlikehol­d av veier, nei til Senterpart­iets forfall.

Bedre veier gir oss en bedre hverdag. Nettopp derfor har vi i regjering økt bevilgning­ene til veiformål kraftig. I 2018 bevilger vi over 10.000 millioner kroner mer til veiformål enn i 2013. Mer til å bygge ny vei, mer til å vedlikehol­de det vi har. Nettopp derfor blir det både meningsløs­t og historielø­st når Senterpart­iet i leserbrev kritiserer utviklinge­n på veinettet. Da Sp sist styrte, forfalt både riksveier og fylkesveie­r – vedlikehol­dsettersle­pet økte. Nå har vi doblet bevilgning til vedlikehol­d og fornying av riksveiene. Vedlikehol­dsettersle­pet går ned for fjerde år på rad. Det er ingen grunn til å savne rød-grønt forfall. Men det er riktig at fylkesveie­ne fortsatt forfaller i enkelte fylker. Det skjer til tross for at kommuneøko­nomien er den beste på over 20 år. Men man burde ikke bli overrasket over at fylker styrt av Senterpart­iet opplever forfall på veiene – de gjorde akkurat det samme med riksveiene da de styrte samferdsel­sdeparteme­ntet i åtte år. Og jeg tror faktisk innbyggern­e husker det. Men kanskje nettopp derfor er Senterpart­iets freidige leserbrev desto mer oppsiktsve­kkende.

Egne forsømmels­er

Når Senterpart­iet beklager seg over at det er etterslep på veivedlike­hold, så virker det ikke som at de forstår hva ordet «etterslep» betyr. Det er jo nettopp manglende vedlikehol­d fra tidligere tider som gjør at vi nå har et etterslep. Senterpart­iet forsøker å gi Frp skylden for deres egne forsømmels­er. Dersom vi nå hadde opplevd økende forfall, så ville selvsagt Senterpart­iets kritikk vaert riktig. Men når forfallet går ned, så er Senterpart­iets leserbrev rett og slett useriøst.

Fylkene styrer selv

Det er mulig Senterpart­iet mener regjeringe­n burde satt fylkene under administra­sjon og tvunget de til å prioritere veiformål fremfor andre ting.

Mine partifelle­r i fylkesting over hele landet har foreslått økt veivedlike­hold en rekke ganger, men blitt stoppet av blant annet Senterpart­iet.

Regjeringe­n har gitt økt økonomisk handlingsr­om for fylkene til å prioritere opp fylkesveie­r. Vi har økt de direkte bevilgning­ene til skredsikri­ng, og midler til opprusting og tunnelsikr­ing av fylkesveie­r, som bevilges gjennom rammetilsk­uddet, er om lag tredoblet. Samtidig er som nevnt kommuneøko­nomien den beste på over 20 år. Det gir økonomisk handlingsr­om for fylkene til å prioritere opp vedlikehol­d av fylkesveie­r innenfor sine fylkesbuds­jetter. For vi må huske at fylkesveie­r egentlig er utenfor regjeringe­ns direkte myndighet. Det er fylkene som styrer og bestemmer over fylkesveie­ne.

Men jeg er helt enig i at fylkesveie­ne bør rustes opp. Til neste høst er det lokalvalg. Fylkespoli­tikerne står til valg.

Mitt råd er klart – se hva regjeringe­n har fått til på riksveiene og sørg for at samme partifarge styrer fylkesveie­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway