Stavanger Aftenblad

Styrk den menneskeli­ge kontakten

- Olav T. Laake Vara til Stavanger bystyre, Ap

SYKEHJEM: Det er grunn til bekymring for at seniorene ikke blir varetatt slik vi alle ønsker.

Jeg snakker ofte med gamle, eller eldre, mennesker – la oss kalle dem seniorer – og med deres naermeste slektninge­r. De som er på sykehjem, er bekymret, og familien er bekymret, ikke fordi de får for lite pleie og omsorg fra pleieperso­nalets side, men fordi det er for få i gruppen pleieperso­nale. Så få at det er grunn til bekymring for at seniorene ikke blir varetatt slik vi alle ønsker.

Da tenker jeg ikke på mat, vask og stell, men menneskeli­g kontakt. Det å ha noen som har tid til å snakke med deg, eller det at noen har tid til å gå og pusle rundt senga di, har en voldsom egenverdi. Det at mange av hjelperne er eldre mennesker, gir trygghet. Mange steder prøves det derfor med frivillige, og det kan vaere veldig bra, men dette må organisere­s. Og her støter vi på et av problemene med bruk av seniorer – de vil så nødig binde opp tiden sin, noe som skaper store organisasj­onsproblem­er.

Jeg skriver selvfølgel­ig ikke dette for å snakke ned det nåvaerende hjelpepers­onalet – de gjør en beundrings­verdig innsats. Men de er bare så altfor få. Derfor er det svaert viktig at det opprettes langt flere heltidssti­llinger for hjelpere

Eldreomsor­g er et stort og vanskelig felt, så stort at vi selvsagt ikke kan overlate det til slektninge­r. Vi kan sette inn hjelpemidl­er, og vi kan ansette flere med medisinsk utdannelse, men hvis vi ikke styrker den menneskeli­ge kontakt på sykehjemme­ne, er jeg redd vi kan komme til kort.

 ??  ?? «Vi vet at noen av barna vil møte større utfordring­er enn andre,» skriver direktøren i Statped, Tone Mørk. Bildet er fra skolestart på Louiselund skole i Kristiansa­nd. Illustrasj­onsbilde.
«Vi vet at noen av barna vil møte større utfordring­er enn andre,» skriver direktøren i Statped, Tone Mørk. Bildet er fra skolestart på Louiselund skole i Kristiansa­nd. Illustrasj­onsbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway