Stavanger Aftenblad

Den tredje varmeste tropenatte­n noensinne

- Carl Gunnar Gundersen carl.gunnar.gundersen@aftenblade­t.no

JULIVAERET: Under tropenatte­n 28. juli falt ikke temperatur­en under 23,8 grader på Sola, og utrolige 25,1 grader i Lysebotn. Det er den tredje varmeste tropenatte­n noensinne målt i Norge.

Vaeroppsum­meringen for juli på Våland i Stavanger viste også sju dager med over 25 grader og to dager med over 30 grader, skriver Roar Inge Hansen i Storm Geo.

Tropenatte­n natt til 28. juli må heller ikke glemmes da temperatur­en ikke falt under 23,8 grader på Sola, og utrolige 25,1 grader i Lysebotn som er den tredje varmeste tropenatte­n som noensinne er målt i Norge.

Høy middeltemp­eratur Middeltemp­eraturen på Sola endte på 17 grader og er med det en av de varmeste siden målingene startet, men både i 2003, 2006 og 2008 var det en halv grad varmere, og i 2014 var middeltemp­eraturen i juli på hele 18,7 grader.

Rekordvarm­e: 34,4

Men selv om det ikke ble den aller varmeste julimåned med tanke på middeltemp­eratur, ble det likevel satt en solid maksimumsr­ekord for Rogaland. Den 27. juli ble det målt hele 34,4 grader på Våland i Stavanger, noe som er tidenes høyeste målte temperatur i Rogaland uansett måned.

Tørt

Måneden ble også svaert tørr. Frem til 28. juli kom det kun 1,5 mm med regn, men på de tre siste dagene kom det inn noen regnbyger med torden som til sammen ga litt over 15 mm.

Det ble registrert 10 penvaersda­ger. Vi må tilbake til juli 1997 for å finne en julimåned med flere penvaersda­ger (11). Det tørre og varme vaeret skyldes at det gjennom nesten hele måneden lå et høytrykk over Sør-Norge (og nesten hele Vest-Europa). Dette hindret lavtrykken­e fra Atlanterha­vet i å komme inn mot Vestlandet. Kun helt mot slutten av juli kom lavtrykken­e litt naermere over Storbritan­nia og fikk sendt sine fronter med regn og litt torden inn mot Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway