Stavanger Aftenblad

Gründere beskylder Equinor for fryktkultu­r og tyveri

- Adrian Broch Jensen adrian@sysla.no

STRID: Etter å ha vunnet i retten tar Neodrill et nytt oppgjør med Equinor.

Selskapet Neodrill og gründer Harald Strand vant frem i en patentstri­d med Equinor i slutten av juni.

I dommen fra Oslo tingrett skrev retten at Equinor (da Statoil) sin fremferd overfor Neodrill måtte karakteris­erer som både tarvelig og lumpen.

Tingretten slo fast at oljegigant­en hadde brutt markedsfør­ingsloven, og måtte betale 40 millioner kroner til gründerne.

Men Neodrill ønsker ikke å gi seg her.

I et ferskt og følelsesla­dd brev fra administre­rende direktør Jostein Aleksander­sen i Neodrill, adressert til styreleder Jon Erik Reinhardse­n i Equinor, beskylder han selskapet for teknologi-tyveri og overtramp mot flere av sine underlever­andører.

– Kjaere Jon Erik. Jeg henvender meg nå til deg som styreleder i Equinor som et siste sukk og forsøk på å legge denne saken bak oss, skriver Aleksander­sen i brevet, omtalt av Dagens Naeringsli­v.

I brevet kommer han med flere sterke beskyldnin­ger. Ifølge DN skriver Aleksander­sen at han har fått støtteerkl­aeringer fra både Equinor-ansatte, leverandør­er og oljeselska­per fra hele verden.

– Fryktkultu­r

– Flere av leverandør­ene har fortalt at de har opplevd lignende teknologi-tyveri og overtramp som i vår sak, siterer DN fra brevet, og fortsetter:

– Men på grunn av frykt ikke ville gjøre noe med saken.

Aleksander­sen forteller til DN at det er snakk om et betydelig antall leverandør­er som har kontakt med Neodrill fordi de mener at de har vaert utsatt for teknologi-tyveri.

Ønsker ikke kommentere

I en epost til DN svarer kommunikas­jonsrådgiv­er Bård Glad Pedersen i Equinor følgende:

– Vi svarte da dommen fra Oslo tingrett kom at vi tok den på stort alvor. Vi jobber fortsatt med å gå grundig gjennom alle deler av dommen, og har ikke tatt stilling til om vi vil anke. I forbindels­e med gjennomgan­gen av dommen vurderer vi nøye også om det er forhold som vi som selskap burde ha håndtert annerledes. Vi ønsker ikke å kommentere saken eller brevet fra Neodrill naermere nå.

Equinor har tidligere kommet frem til at det vil koste dem over 700 millioner kroner om det blir nektet bruk av Cap-X.

Cap-X er også et stort prestisjep­rosjekt for oljegigant­en, og det er fremdeles usikkert hvorvidt de kommer til å anke dommen til lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway