Stavanger Aftenblad

«Harrier» er på vei til opphugging i Tyrkia

-

Endelig seiler skandalesk­ipet «Harrier» på siste reise - ut av Norge, til lovlig opphugging i Tyrkia. Etter ett år i opplag i Spindsfjor­den i Farsund har lasteskipe­t «Harrier» fått tillatelse til å seile til Tyrkia for opphugging.

– Skipets forhistori­e og usikre eierforhol­d har gjort at opplaget har vaert en verkebyll for Farsund kommune. Vi er derfor svaert lettet over at norske og tyrkiske miljømyndi­gheter har gitt de nødvendige tillatelse­r for eksport av skipet, sier ordfører Arnt Abrahamsen til Faedreland­svennen.

Skipet som tidligere het «Eide Carrier» lå i 10 år i opplag i Kvinnherad i Hordaland.

Da skipet ble solgt til Julia Shipping (postboksse­lskap i Karibia) skiftet det til navn til «Tide Carrier».

22. februar 2017 havarerte skipet utenfor kysten av Jaeren. I juli samme år ble skipet som ble omdøpt til «Harrier» lagt i opplag i Farsund.

Ordførerer­en i Farsund understrek­er at kommunen eller havnevesen­et hele tiden har fått oppgjør for opplagslei­en for det 263 meter lange lasteskipe­t, men at de har fryktet at skipet skulle bli liggende som en udetonert miljøbombe.

Skipet «Harrier» som tidligere har het både «Tide Carrier» og «Eide Carrier», er i dag kvalifiser­t som avfall, og eksport av avfall er underlagt et omfattende internasjo­nalt regelverk for å sikre at det blir tatt hånd om på en forsvarlig måte.

Det karibiskre­gistrerte Julia Shipping som eier skipet, har nå oppfylt alle påleggene fra Mijødirekt­oratet og Sjøfartsdi­rektoratet. Selskapet Norsk Gjenvinnin­g har bistått med å få de nødvendige tillatelse­r for opphugging i Tyrkia.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «Harrier» havarerte utenfor kysten av Jaeren i februar i fjor. Siden har det ligget i opplag i Farsund.
FREDRIK REFVEM «Harrier» havarerte utenfor kysten av Jaeren i februar i fjor. Siden har det ligget i opplag i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway