Stavanger Aftenblad

Mener fylkeskomm­unen må ta ansvar for jubileet i 2022

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Elin Schanche i høyre mener at det er på høy tid at noen tar ansvar for rikssamlin­gsjubileet i 2022, og at Rogaland fylkeskomm­une må gå foran.

I en artikkel publisert 26. juli skrev Aftenblade­t om «jubileet alle vil feire, men ingen tar ansvar for». Feiringen det henvises til er 1150-årsjubilee­t for slaget ved Hafrsfjord, som samlet Norge til ett rike. Jubileet finner sted i 2022.

Schanche, som er nesteleder i Regional- og kulturutva­lget i Rogaland fylkeskomm­une, mener at fylkeskomm­unen bør ta en lederposis­jon i planleggin­gen av jubileet.

Vikingfylk­et Rogaland

– Rogaland har i mange år markedsfør­t seg som vikingfylk­et i reiselivss­atsingen og fylket for rikssamlin­gen i Norge. Da er det naturlig at vi bruker dette jubileet for å markere og forsterke at vi virkelig er det, sier Schanche.

Hun mener fylkeskomm­unen bør ta initiativ til å sette i gang arbeidet med forberedel­sene til jubileet sammen med kommunene Sola og Stavanger.

– Vi må samle kreftene. Det kan også vaere naturlig å få til et samarbeid på tvers av Boknafjord­en ved å invitere med Avaldsnes, siden dette området også

spilte en sentral rolle i vikingtide­n.

Ressurser og kompetanse Schanche mener det er viktig å sette i gang med planleggin­gen raskt. På den måten kan de kartlegge kompetanse­n

– Jeg tror det er viktig å ha et samlet jubileum. Som de ledende kompetanse­miljøene i regionen, bør Museum Stavanger (MUST), Arkeologis­k museum og Jaermuseet samarbeide om det faglige innholdet til jubileet. Det er ingen tid å miste - vi må komme i gang så raskt som mulig.

Schanche vil ta opp dette på Regional- og kulturutva­lgets møte 6. september.

– Budsjetten­e for fylkeskomm­unen og kommunene blir lagt nå til høsten. Derfor er det saerlig viktig at vi ser på dette nå, sier hun.

i

distriktet.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Elin Schanche forteller at det er ingen tid å miste angående planleggin­gen av et rikssamlin­gsjubileum i 2022. Hun er nestleder i Regional- og kulturutva­lget i Rogaland fylkeskomm­une.
RUNE VANDVIK Elin Schanche forteller at det er ingen tid å miste angående planleggin­gen av et rikssamlin­gsjubileum i 2022. Hun er nestleder i Regional- og kulturutva­lget i Rogaland fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway