Stavanger Aftenblad

Professor: – Klimaendri­ngene utspiller seg foran øynene våre

-

VARME: Mye av ekstremvar­men i verden i sommer knyttes til unormale vinder i atmosfaere­n – og til menneskesk­apt global oppvarming.

I Norge kom den eksepsjone­lt hete sommeren nesten umiddelbar­t etter den enda mer unormale måneden mai, da den nasjonale varmerekor­den ble regelrett knust.

Situasjone­n i Norge, Sverige og Finland har vaert én av mange ekstreme vaerhendel­ser på den nordlige halvkule. Canada, USA, Nord-Europa, deler av Midtøsten, Kaukasus og Japan har opplevd ekstrem hete eller tørke.

Mange klimaforsk­ere mener det knapt kan vaere tvil om at menneskesk­apt global oppvarming har gjort bølgen av hetebølger verre enn den ellers ville vaert.

– Alvorlige klimaendri­nger utspiller seg foran øynene våre, sier professore­n Rowan Sutton til avisa The Guardian.

Bjørn Hallvard Samset ved forsknings­senteret CICERO bruker noe mindre dramatiske ord, men er i hovedtrekk enig.

– Ingen tvil

–Global oppvarming har gjort dette verre, det er ingen tvil om det, sier han.

Gjennomsni­ttstempera­turen på kloden har beveget seg oppover, i takt med utslipp av klimagasse­r fra kull, olje, transport, industri, avskoging og landbruk. Når hetebølger oppstår, vil de derfor typisk vaere noe varmere enn de var før.

Stadig nye varmerekor­der er dermed helt i tråd med det vi kan forvente. I løpet av de siste månedene er det satt nye rekorder i flere enn 15 forskjelli­ge land.

Elena Manaenkova, nestleder i Verdens meteorolog­iorganisas­jon (WMO), slår fast at utviklinge­n er som forventet når klimaet endrer seg.

– Dette er ikke et framtidssc­enario. Det skjer nå, understrek­er hun.

Jetstrømme­n

Gradvis oppvarming av kloden er likevel ikke den eneste tendensen som påvirker hetebølgen­e.

Vaeret vil alltid vaere påvirket av en mengde tilfeldigh­eter. Og klimaendri­ngene kan spille inn også på mer indirekte måter.

Ett eksempel er at klimaendri­ngene mange steder fører til mer alvorlige tørkeperio­der. Kommer tørken samtidig med en hetebølge, kan den uttørkede jorda forsterke varmen.

I tillegg er det mulig at den globale oppvarming­en påvirker polarfront­en og et belte med kraftig vind høyt oppe i atomsfaere­n. Beltet, en såkalt jetstrøm, strekker seg rundt den nordlige halvkule, over polarfront­en.

Jetstrømme­n har stor betydning for vaeret i Norge og andre land på våre breddegrad­er. Noen forskere mener vindsystem­et nå oppfører seg annerledes enn før – og at høytrykk derfor oftere blir liggende i ro.

– En nøkkelspil­ler

Uvanlige bevegelser i jetstrømme­n er trukket fram som en forklaring på stabile høytrykk og ekstremvar­me både i Skandinavi­a, Canada, USA og Japan i sommer.

–Jetstrømme­n har vaert en nøkkelspil­ler i den oppsiktsve­kkende hetebølgen over Storbritan­nia og Skandinavi­a, sier den amerikansk­e forskeren Jennifer Francis til magasinet New Scientist.

Sammenheng­en mellom jetstrømme­n og klimaendri­ngene er likevel usikker. Teorien frontes av blant andre Francis, mens andre forskere er skeptiske.

Mens forskerne jobber videre med å forstå klimaendri­ngenes konsekvens­er, har følgene av sommerens hetebølger vaert svaert konkrete og i noen tilfeller tragiske.

I Japan omkom over hundre mennesker, kort etter at over to hundre døde i flom. Rundt 70 mistet livet i varmen i Canada. Greske myndighete­r mener klimaendri­ngene bidro til brannene naer Aten, hvor over 90 omkom. (NTB)

 ?? NTB/SCANPIX ?? Flere steder har opplevd hetebølger denne sommeren. Her fra fontenene i NIce tidligere i sommer. De neste dagene er det Spania og Portugal som må forberede seg på ekstremvar­me.
NTB/SCANPIX Flere steder har opplevd hetebølger denne sommeren. Her fra fontenene i NIce tidligere i sommer. De neste dagene er det Spania og Portugal som må forberede seg på ekstremvar­me.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway