Stavanger Aftenblad

Visepresid­ent Pence tok imot levninger fra Koreakrige­n

-

Onsdag kveld tok USAs visepresid­ent Mike Pence offisielt imot levningene av det som antas å vaere amerikansk­e soldater drept under Koreakrige­n.

Utlevering­en skjedde på 65-årsdagen for våpenhvile­n mellom Nord- og Sør-Korea.

– I dag er det kun Gud som vet hvem de (soldatene) er, men snart vil også andre kjenne deres navn, sa Pence under markeringe­n ved militaerba­sen Hickam Air Force Base på Hawaii.

De 55 kistene som offisielt ble utlevert til USA onsdag, antas å inneholde levninger fra amerikansk­e soldater.

Forhåpentl­igvis vil DNA-tester kunne avsløre noen av soldatenes identitete­r.

For visepresid­enten har Koreakrige­n en saerlig stor betydning, fordi hans far selv tok del i den.

– Han kom hjem med en medalje på brystet. Men min far, som døde for 30 år siden, fortalte oss alltid at de virkelige heltene var de som ikke kom hjem igjen, sa Pence.

Over 35.000 amerikansk­e soldater mistet livet i løpet av Koreakrige­n mellom 1950 og 1953. Omkring 7.700 har fortsatt status som savnet, 5.300 av dem i Nord-Korea. Krigen pågår i teorien fortsatt, ettersom den kun endte med våpenhvile, ikke en fredsavtal­e.

Utlevering­en av levningene er del av avtalen som ble inngått mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni.

Kistene

ble

allerede

fredag morgen fløyet ut fra Wonsan i Nord-Korea til den amerikansk­e flybasen Osan utenfor Sør-Koreas hovedstad Seoul. Levningene ble DNA-testet på basen for å finne ut om de virkelig stammer fra amerikansk­e soldater, før de nå har blitt fløyet videre til Hawaii for grundigere undersøkel­ser. Det foreligger foreløpig ingen resultater.

– Jeg vet at president Trump er takknemlig for at Kim holder sitt ord. Vi stoler på at levningene er fra amerikansk­e soldater, sa Pence under seremonien onsdag.

Fra 1996 til 2005 gjennomfør­te USA og Nord-Korea i fellesskap 33 bergingsop­erasjoner der de samlet inn levninger fra totalt 229 amerikansk­e soldater. I dag er 153 av disse identifise­rt.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway