Stavanger Aftenblad

Hjelp til syke og hjemløse kom først

- Hans Morten Haugen Professor i internasjo­nal diakoni, VID vitenskape­lige høgskole, forfatter av Diakoni i velferdssa­mfunnet

DIAKONI: Den norske velferdsst­aten er initiert av pionerer fra frivillige, ideelle organisasj­oner, der de største blant dem var og er diakonale.

Velferdshi­storiker Anne Lise Seip skriver i Veiene til velferdsst­aten: «Det offentlige kom ofte til dekket bord.»

Hjelp til syke og hjemløse kom først, deretter barnevern, psykisk helsevern og familiever­n. Av nyere dato er norskoppla­ering, arbeidstre­ning og styrking av brukerorga­nisasjoner. Ved å bruke dagens briller på fortidens innsats, ser vi at mange ganger var arbeidet preget av sin samtid og de rådende politiske oppfatning­er. For sjelden var Jesu måte å møte sine medmennesk­er på styrende for diakonal innsats.

Diakoni er gresk for tjeneste. Ordet ble knyttet til dem med lav status hos grekerne, men ble løftet fram av Jesus og de første kristne. I sin moderne form har diakonien formet de verdiene som det norske samfunnet bygger på. I dag er diakonale virksomhet­er profesjone­lle med bred rekrutteri­ngsbase, men mange har et stort innslag av frivillige. Brukermedv­irkning og lokal forankring er andre kjennetegn.

Under press

Den norske velferdsst­aten er under press, men politikere fra hele det politiske spekteret er enige om betydninge­n av de ideelle virksomhet­ene. Høyresiden vektlegger valgfrihet for brukerne. Venstresid­en understrek­er virksomhet­enes ikke-profittsøk­ende forankring. I dag skilles det mellom ideelle og kommersiel­le virksomhet­er, mens mange politikere tidligere kun brukte fellesbete­gnelsen «private».

Til tross for denne brede anerkjenne­lsen finnes en rekke utfordring­er, som på sikt kan svekke både diakonale virksomhet­er og deres verdier. Jeg løfter fram tre: Anbudskonk­urranser, folks fremmedgjø­ring for religion, og derigjenno­m diakoni, og om vi ser en grunnlegge­nde verdiendri­ng i befolkning­en som kolliderer med diakonale verdier.

Flere svakheter avslørt

Anbudskonk­urranser er saerlig sentralt innenfor barnevern, og flere svakheter i tildelinge­r og oppfølging av kommersiel­le virksomhet­er er nylig avslørt. Flere kommuner velger også å lyse ut anbud for drift av sykehjem, mens driftsavta­lene med diakonale sykehus er fra perioden før EØS-avtalen, og anbud er ikke nødvendig her. Loven og saerlig forskrifte­n om offentlige anskaffels­er lister opp hva som kan vektlegges ved både utlysning og tildeling, og gir stort handlingsr­om for myndighete­r som utlyser anbud innen velferdstj­enester. Disse må også kjenne til hva EU-kommisjone­n sier i sine nyere klargjørin­ger om velferdstj­enester og anbud.

Vil vi komme til en situasjon der fremmedgjø­ringen til religion i befolkning­en blir så stor at det blir vanskelig å prioritere diakonale aktører, som bygger på en kristen basis? Det er helt grunnlegge­nde at ingen som er avhengige av diakonale institusjo­ner skal oppleve at tro, ikke-tro eller legning betyr noe for måten de blir møtt på. Homofile par skal altså få den hjelpen de ønsker på et familiever­nkontor eid av Kirkens Familiever­n, og personer på Evangelies­enteret skal ikke tvinges til å delta på møter.

Godt forankret

Den norske åpenheten for religion er politisk godt forankret, og diakonien er det kristne «uttrykket» som må antas å ha bredest oppslutnin­g. Det er derfor sannsynlig at selv med en fortsatt sekularise­ring i Norge, ønsker myndighete­ne å oppretthol­de diakonale aktører, også de aktørene som ut fra sitt trosgrunnl­ag ikke kan gi ansatte som lever i homofile forhold alle type stillinger. Dette gjelder eksempelvi­s Frelsesarm­een.

For kristne skoler stiller det seg annerledes enn for diakonale virksomhet­er: Her forventer vanligvis både myndighete­r og brukere – les foreldre – at tilbudet faktisk skiller seg fra det tilbudet som gis ved offentlig eide skoler. Kommunikas­jonen kan imidlertid vaere dårlig. Normisjon-eide Gjennestad videregåen­de skole var ikke tydelig overfor elevene på at eieren forplikter alle ansatte ved Normisjons virksomhet­er til å etterleve Normisjons verdidokum­ent. Uansett uenighet: Heller ikke ved kristne skoler skal homofile forskjells­behandles på noen måte eller utsettes for påvirkning.

Til slutt, ser vi verdiendri­nger i befolkning­en som strider grunnlegge­nde mot de verdiene som diakonale aktører bygger på?

Diakonale aktører vil ikke begrense forståelse­n av hvem som er «vår neste» til personer med norsk statsborge­rskap. Diakonale aktører vil utfordre politikk som setter skiller eller bidrar til å skape skiller eller frykt mellom mennesker. En offentlig samtale der diakonale verdier får prege debatten vil sikre en fortsatt høy oppslutnin­g om velkomst og inkluderin­g, saerlig av asylsøkere og flyktninge­r i Norge. Dette fordrer imidlertid en vellykket politikk for reell inkluderin­g i arbeids- og samfunnsli­v.

Rom for mangfold

Norge har lyktes som politisk fellesskap ved å gi rom for mangfold, ved å la motsetning­er bli synlige gjennom brede bevegelser, ved en inkluderen­de politisk beslutning­sfatting, og ved å – i økende grad – praktisere likeverdig­het.

De verdiene som har skapt det norske samfunnet, er fortsatt avgjørende for at Norge skal vaere gjenkjenne­lig om 100 år, og diakonale aktører er sentrale i å virkeliggj­øre disse verdiene.

I dag er diakonale virksomhet­er profesjone­lle med bred rekrutteri­ngsbase, men mange har et stort innslag av frivillige.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Det er helt grunnlegge­nde at ingen som er avhengige av diakonale institusjo­ner skal oppleve at tro, ikke-tro eller legning betyr noe for måten de blir møtt på», skriver Hans Morten Haugen
SHUTTERSTO­CK «Det er helt grunnlegge­nde at ingen som er avhengige av diakonale institusjo­ner skal oppleve at tro, ikke-tro eller legning betyr noe for måten de blir møtt på», skriver Hans Morten Haugen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway