Stavanger Aftenblad

Sp bør melke kyr, ikke bilistene!

- Ketil Solvik-Olsen Samferdsel­sminister (Frp)

POLITIKK: Senterpart­iet har foreslått kraftig økning i mange bilrelater­te avgifter.

Da Frp og regjeringe­n vedtok lavere årsavgift, stemte Senterpart­iet imot. Da vi foreslo reduksjon i bompengeni­vå i over 40 veiprosjek­t, så stemte Senterpart­iet imot.

Økte avgifter

Sammen med Ap/Sv og MDG fremmet Sp derimot forslag om å øke drivstoffa­vgiftene betydelig, for å gjøre elbiler enda mer konkurrans­edyktige. Nå har de snudd kappen etter vinden, og nylig foreslo de å redusere bensinavgi­ften med 40 millioner kroner. Det tilsvarer 40 kroner mindre i avgifter pr bensinbil pr. år. Men med Sp’s politikk ville årsavgifte­n vaert rundt 400 kroner høyere for samme bil. Det er økte utgifter, ikke reduserte utgifter.

Jeg nevner dette fordi Sp’s Geir Pollestad i et leserbrev 31. juli forsøker å lure avisens lesere til å tro at de vil ha lavere bilavgifte­r, mens regjeringe­n ønsker høyere. Faktum er det motsatte. Han prøver også å gi inntrykk av at bensinavgi­ften er økt med én krone. Det er helt uriktig.

Stemt mot kuttene

Under dagens regjering har samlede bilrelater­te avgifter gått ned. Senterpart­iet har stemt mot mange av kuttene. Ja, bensinavgi­ften ble økt med 19 øre pr liter i 2017. Men inntektene gikk fullt og helt til å redusere årsavgift og bedre vrakpant for bilistene. Totalt er årsavgifte­n redusert langt mer enn drivstoffa­vgiften økte. I tillegg er omregistre­ringsavgif­ten betydelig redusert.

Nybilavgif­tene er redusert – med flere titalls tusen kroner i gjennomsni­tt for bensin- og dieselbile­r. Samtidig bruker det offentlige vesentlig mer penger til veiformål. Da Pollestad satt i regjering, melket Senterpart­iet bilistene for rundt 10 milliarder kroner mer enn det offentlige brukte til veiformål. I dag er det motsatt. Nå bruker vi rundt 10 milliarder kroner mer til veiformål enn bilistene betaler i bilrelater­te avgifter. Jeg vet at Senterpart­iet har et naert forhold til kunsten å melke. Men det bør vaere kyr, ikke bilister den praktisere­r på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway