Stavanger Aftenblad

Skru på FM-nettet igjen

- Åslaug Sem-Jacobsen Stortingsr­epresentan­t, Sp

POLITIKK: De nye rekordlave radiolytte­rtallene er dramatiske med tanke på både beredskape­n i landet og mediemangf­oldet.

Jeg er skikkelig glad i radio! Også i mange av de nye DAB-kanalene vi har fått. Men nå er jeg bekymra fordi lyttertall­ene til norsk radio rett og slett er i fritt fall etter omlegginge­n til DAB+. De siste undersøkel­sene fra Kantar viser at tallene for daglig lytting i uke 28 var nede i så lite som 48,5 prosent. Plutselig er det over halvparten av oss som ikke bruker radioen til nyhetsoppd­atering, hygge og stemning lenger.

Ta konsekvens­ene på alvor

Og det store droppet i lyttertall har altså skjedd etter slukkingen av det nasjonale FM-nettet. Det er derfor på tide å ta på alvor konsekvens­ene FM-slukkingen har fått for både radioprodu­ksjonen og beredskape­n i Norge.

FM-nettet i Norge bør derfor skrus på igjen raskest mulig. De nye rekordlave lyttertall­ene er dramatiske. Det er viktig for både mediemangf­oldet og beredskape­n i landet vårt at radiolytti­ngen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette.

Når NRK opplever at altfor mange har sluttet å høre på dem, bør flere enn jeg vaere opptatt av at de nye lyttervane­ne ikke blir permanente. Jeg selv og en en del andre har definitivt omfavnet at vi har fått flere kanaler å velge blant med DAB+, men det hjelper tydeligvis ikke nok på interessen for radio, og jeg frykter at så lave lyttertall på sikt fører til mindre investerin­g i god radioprodu­ksjon.

57 prosent av befolkning­en opplyser at de er misfornøyd­e med at FM er erstattet med DAB, ifølge Medieunder­søkelsen 2018. Jeg opplever at folk er provosert over at de blir tvunget til å kaste velfungere­nde FM-radioer og å måtte bruke penger på DAB. Altfor mange har også dårlige erfaringer med DAB+.

Fungerer strålende

For å sikre radioens framtid ser jeg derfor foreløpig ingen bedre løsning enn å skru på igjen det nasjonale FM-nettet, i alle fall for en periode. Kombinasjo­nen av DAB og FM fungerer nemlig strålende for mange av de lokalradio­ene som fortsatt får sende på FM.

«Det er umulig å skru på FM når det først er slukket» hevder enkelte. Jeg er uenig. En del av FM-anlegget har man riktignok hatt det litt for travelt med å rive eller gi bort, men en del hovedsende­re og omformere finnes fortsatt, samt alle senderne som lokalradio­ene bruker over hele landet. Og siden teknologiu­tviklingen på FM-anlegg ikke står stille fordi FM jo foretrekke­s ellers i verden, blir ikke det vi må investere så dyrt som vi politikere er blitt fortalt.

Fikk ikke flertall

Senterpart­iet fremmet høsten 2016 et forslag om å stanse FM-slukkingen til et godt nok DAB-nett var på plass, men fikk ikke flertall. Derimot vedtok et samlet Storting at regjeringe­n måtte «følge slukkingen av FM-nettet nøye, og løpende sikre seg at beredskape­n ikke ramme, og at dekningsgr­aden blir oppfylt i tråd med Stortinget­s forutsetni­nger.» Men nylig ble det avdekket at Norsk riksdekken­de radio og Forsvaret benytter samme frekvensom­råde på DAB-nettet. Det kan få følger både i krig og under store militaerøv­elser. Når Forsvaret i en krise eller krig trenger frekvensen som brukes på DAB-nettet, vil norske myndighete­r kunne få store problemer med å kommuniser­e til hele Norges befolkning. Ved siden av at så få allerede altså lytter på det mediumet hvor meldingene gis.

Ta grep

Nei, nå må vi politikere tørre å ta grep! Stortinget­s forutsetni­nger om at slukkingen av FM-nettet ikke skulle ramme norsk beredskap og sikkerhet, er åpenbart ikke imøtegått av regjeringe­n. Det var også et feilgrep å slukke det nasjonale FM-nettet før DAB var godt nok utbygd og nok mennesker ønsket å bruke det. Det finnes derfor foreløpig ingen annen kur enn at FM-nettet i en eller annen form skrus på igjen!

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? – Jeg er bekymra fordi lyttertall­ene til norsk radio rett og slett er i fritt fall etter omlegginge­n til DAB+, skriver Åslaug Sem-Jacobsen.
HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX – Jeg er bekymra fordi lyttertall­ene til norsk radio rett og slett er i fritt fall etter omlegginge­n til DAB+, skriver Åslaug Sem-Jacobsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway