Stavanger Aftenblad

Kongelig heder til lege Kjell Magne Kiplesund

-

HEDER: Direktør Kjell Magne Kiplesund, Addis Abeba, Etiopia, er av Hans Majestet Kong Harald utnevnt til Ridder av St. Olavs orden 1. klasse.

– Denne aeren er en heder til de ulike teamene og medarbeide­rne jeg har arbeidet sammen med gjennom flere år i Etiopia som har delt visjonene og drømmene om å forbedre helsetilbu­det i landet. Forandring­er og forbedring­er kommer over tid og er et teamarbeid, sier Kiplesund, eller dr. Kjell som han kalles i Etiopia.

Han er direktør for Nordic Medical Centre (NMC) i Addis Abeba, og setter pris på at arbeid også utenfor Norges grenser blir lagt merke til.

– Personlig opplever jeg det stort at Kongen bryr seg om norsk helseinnsa­ts i Etiopia. Norge har vaert engasjert i helsearbei­d i mange år i landet helt siden norsk misjon kom hit i 1948. Jeg er en frukt av det arbeidet, og det er stort at en kan vaere med å drive dette arbeidet videre.

Begrunnels­en for utnevnelse­n er Kiplesunds virke for å bedre helsetilbu­det for etiopiere og heve den medisinske standarden og kompetanse­n blant etiopisk helseperso­nell.

– Kvalitativ utdanning gjør forskjell, og helsevesen­et i landet er drevet av flest kvinner. Det å styrke den kvinnelige kompetanse­n gir rekkevidde og kvalitet på mange ulike nivåer i samfunnet, sier han.

– Nå som sykehuset er i god drift, tar vi nye steg. Fra høsten starter NMC en fireårig bachelorut­dannelse i sykepleie, der målet er å levere et tilbud på internasjo­nalt nivå, sier Kiplesund.

Han gleder seg over å se nasjonale medarbeide­re bruke kunnskap og erfaringer som er formidlet over flere år. Det å se gleden hos mange medarbeide­re over at såkalte umulige pasient ”cases” lykkes, gir inspirasjo­n til å fortsette.

Utfordring­ene står i kø, saerlig mangel på utenlandsk helseperso­nell som er villige til å vaere i Etiopia over litt tid er en tilbakeven­dende problemsti­lling.

– Etiopia med sine vel 100 millioner innbyggere trenger kvalitet i sitt helsevesen, og det er en stor utfordring at det er så mye ugjort enda, sier Kiplesund.

Det var Norges ambassadør til Etiopia, Andreas Gaarder som tildelte Kiplesund utmerkelse­n i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Kjell Magne Kiplesund er spesialist i generell kirurgi og karkirurgi. Han har jobbet ved Stavanger Universite­tssykehus (SUS) i flere år fram til 2008.

Utdannelse­n tok den vaskekte trønderen i Trondheim på det som da het Regionssyk­ehuset i Trondheim.

Ingveig Tveranger

 ?? PRIVAT/NMC ?? Kjell Magne Kiplesund har jobbet ved Stavanger Universite­tssjukehus og ble utnevnt til Ridder av St. Olavs orden 1. klasse av Hans Majestet kong Harald for hans arbeid gjennom flere år for å forbedre helsetilbu­det i Etiopia.
PRIVAT/NMC Kjell Magne Kiplesund har jobbet ved Stavanger Universite­tssjukehus og ble utnevnt til Ridder av St. Olavs orden 1. klasse av Hans Majestet kong Harald for hans arbeid gjennom flere år for å forbedre helsetilbu­det i Etiopia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway