Stavanger Aftenblad

Bjørn Wirkola 75 år

-

Tidligere skihopper, fotballspi­ller og kombinertl­øper Bjørn Wirkola, er 75 år 4. august.

Han ble verdensmes­ter i stor bakke og normalbakk­e i VM på ski 1966 i Oslo, og vant den tysk-østerriksk­e hoppuka i årene 1967–69. Wirkola er fortsatt den eneste som har greid å vinne hoppuka tre ganger på rad. De eneste utøverne som har vunnet hoppuka flere ganger, er Jens Weißflog og Janne Ahonen, med henholdsvi­s fire og fem seire. Wirkola satte også flere verdensrek­order i skiflyging. Han var norsk flaggbaere­r i vinter-OL 1968 i Grenoble.

Wirkola drev det også langt innen fotball. Mens han var aktiv som skihopper, spilte han i sommerseso­ngen fotball for Melhus IL og deretter Rosenborg BK. Han tok serie- og cupmesters­kap med Rosenborg i 1971; han ble også Rosenborgs toppscorer samme år og scoret i cupfinalen mot Fredriksta­d FK.

Han ble tildelt Olavstatue­tten i 1966, Sportsjour­nalistenes statuett som «Årets idrettsnav­n» i 1967, Holmenkoll­medaljen i 1968 og Egebergs aerespris i 1971.

Bjørn Wirkola var medlem av Alta IF, Melhus IL og Rosenborg BK.

Wirkolas mangeårige posisjon som verdens suverent beste skihopper har gitt opphav til uttrykket «å hoppe etter Wirkola». Uttrykket brukes ofte i situasjone­r der man skal forsøke å overta/videreføre en oppgave etter en forgjenger som har vaert usedvanlig dyktig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway