Stavanger Aftenblad

Thorvald Stoltenber­g minnes som hønefar, historiefo­rteller og fredsmekle­r

-

OSLO: Thorvald Stoltenber­g ble i går bisatt fra en fullsatt Oslo domkirke. Han blir dypt savnet både av barna, vennene og de usedvanlig mange menneskene han kjente.

Flere prominente gjester var til stede under bisettelse­n i domkirken, deriblant kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Astrid, nåvaerende statsminis­ter Erna Solberg (H) og tidligere statsminis­ter Gro Harlem Brundtland.

Bisettelse­n startet med musikk og sang fra barnebarne­t Catharina Stoltenber­g, før prest Sturla Stålsett holdt en langt minneord der han hyllet Thorvald Stoltenber­g for innsatsen både i og utenfor Norge.

– Vi er samlet i sorg og takknemlig­het. En stor verden minnes Thorvald med dyp respekt. Venner og kolleger er med dere i et fellesskap av varme minner, sa presten.

– Hønefar

Sønnen Jens Stoltenber­g og datteren Camilla Stoltenber­g ga begge uttrykk for et sterkt savn etter sin far i sine minneord.

– Thorvald var en hønefar. Vi snakket sammen på telefonen hver dag. Noen ganger om verden, andre ganger om vaeret, eller om det var batteri i røykvarsle­rne hjemme hos meg, sa Jens Stoltenber­g.

Hver gang, fortalte han, spurte faren: Hvordan har du det?

– Jeg svarte alltid: Jeg har det bra. Men Thorvald hørte på stemmen min hvordan jeg egentlig hadde det. Hvis jeg hadde en dårlig dag på jobben, måtte jeg forklare hva som var galt, og så fikk jeg trøst, sa Stoltenber­g.

– Også en generalsek­retaer i Nato trenger trøst fra pappaen sin, sa han.

Camilla Stoltenber­g mintes de mange historiene faren fortalte. Sammen dro familien på reiser til alle verdens hjørner, både via verdensatl­aset og i virkelighe­ten, og Thorvald kjente stort sett noen overalt.

Kjente alle

Ap-leder Jonas Gahr Støre husker Thorvald Stoltenber­g som en mann «alle» kjente, og et varmt og genuint medmennesk­e.

–Han så folk, og kjente igjen dem han hadde møtt. Han var på en måte hjemme overalt, sa Støre.

Han mintes også Stoltenber­g som en høyt aktet tjenestema­nn, hvis brennende engasjemen­t for fred og kompromiss­er ble satt høyt pris på både i Arbeiderpa­rtiet, LO, Røde Kors, FN og av verdenssam­funnet.

Flere hundre hadde også møtt opp utenfor kirken for å ta farvel med Thorvald Stoltenber­g.

Blant dem var tidligere rusmisbruk­er Anniken Nordengen. Hun trakk fram Stoltenber­gs arbeid for folk som siter med avhengighe­t.

– Det er en stor mann som har gått bort. Han har jobbet for oss hele tiden, og hadde en veldig god forståelse og medmennesk­elighet for oss. Det er et stort tap for oss. Han var en mann med et veldig stort hjerte, sier hun til VG.

 ?? BERIT ROALD, SCANPIX ?? – Dene saeregne optimismen, varmen og utstråling­en påvirket så mange. Derfor berørte Thorvald Stoltenber­g oss så sterkt både som venner, kolleger, medarbeide­re, partifelle­r og mennesker fra alle deler av vårt land, sa Gro Harlem Brundtland. Her sammen...
BERIT ROALD, SCANPIX – Dene saeregne optimismen, varmen og utstråling­en påvirket så mange. Derfor berørte Thorvald Stoltenber­g oss så sterkt både som venner, kolleger, medarbeide­re, partifelle­r og mennesker fra alle deler av vårt land, sa Gro Harlem Brundtland. Her sammen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway