Stavanger Aftenblad

Verden og vi

- Møyfrid Lunde

y Kong Olav Haraldsson ble

opphøyet til helgen. y Christofer Columbus dro

fra Palos med tre skip på sin

«Dere skal for Herrens skyld underordne dere enhver myndighet blant menneskene, … Vis alle aere, elsk søskenfell­esskapet, frykt Gud, gi keiseren aere!» Menneskefo­rakten har mange kanaler å boltre seg i for tiden. Det er så mange statsleder­e, politikere og andre i fremståend­e posisjoner som vi kan vaere fryktelig uenige med. Og i vår skuffelse eller frustrasjo­n er det lett å gjøre narr av rystende uttalelser, oppførsel eller utseende. «Vis alle aere», skriver Peter. I brevet sitt skriver han veldig første reise over Atlanterha­vet for å finne sjøveien mot vest til India.

I Milano ble operaen La Scala åpnet.

Gioacchino Rossis opera «Wilhelm Tell» ble uroppført i Paris.

Under første verdenskri­g erklaerte Tyskland Frankrike krig. y Litauen mistet selvstendi­gheten og ble innlemmet i Sovjetunio­nen. realistisk om hvordan det er å leve som Guds barn i verden. Selvsagt skulle vi ønske at verden var annerledes. Men selv om Guds rike er kommet naer i Jesus Kristus, så er det enda ikke fullkommen­t til stede. I mellomtide­n må vi forholde oss til denne verdens herskere og ledere. Og da er Peters råd at vi skal bruke vår frihet slik at vi «for Herrens skyld» underordne­r oss den myndighet vi har over oss. Vi er ikke dem som skal få dårlig ord på oss for at vi ikke bidrar i samfunnet.

Det finnes myndighete­r som man må vaere ulydige mot – også for Herrens skyld. Men vi er så heldige å leve i et demokrati der vi med lovlige midler kan kjempe for de svakes rettighete­r. Heldigvis er det noen som tar på seg den viktige og vanskelige oppgaven det er å vaere politiker og jobbe frem gode løsninger for samfunnet. Vi andre får bruke vår stemmerett, delta i demonstras­joner, skrive ytringer og varsle om maktmisbru­k på lovlig vis.

Vi får be for ledere og politikere både i vårt eget land og i verden forøvrig. De er alle mennesker skapt av Gud. Og Herren vår, Jesus, kom for å redde oss alle.

 ??  ?? James Hetfield, amerikansk musiker (Metallica), er 55 år i dag.
James Hetfield, amerikansk musiker (Metallica), er 55 år i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway