Stavanger Aftenblad

Bukken og havresekke­n

-

LEDER: Det er all grunn til å ta en grundig gjennomgan­g av markedet for tannregule­ringer. Dagens ordning er svaert langt fra perfekt.

Nesten en halv milliard kroner hvert år. Det er beløpet norske skattebeta­lere, gjennom refusjonso­rdningen, sender inn i markedet for tannregule­ringer. Den klart største gruppen av mottakere er dem som har minst behov for å fikse på tennene. Den såkalte «gruppe C», hvor behovet for å justere på bittet først og fremst er kosmetisk begrunnet.

Et overslag tilsier at rundt 10.000 norske barn og unge vil miste retten til støtte fra det offentlige, dersom regjeringe­n tar Helsedirek­toratets anbefaling på ordet, og endrer dagens refusjonso­rdning. Denne pasientgru­ppen mottar i dag omkring 5800 kroner fra det offentlige. Resten av utgiftene må pasienten i realiteten de foresatte – betale selv. Tannregule­ring koster normalt mellom 30.000 og 40.000 kroner.

Kjeveortop­edi er en lukrativ bransje. En sammenstil­ling gjort av Aftenblade­t viser at de lokale kjeveortop­edene som har likningsfo­rmue, i snitt har en formue på 17,2 millioner kroner. Mange har årlige inntekter på mange millioner kroner. Det er ikke noe galt med dette i seg selv, men et marked som mottar så mye offentlige penger, bør vaere regulert – og kontroller­t – i større grad enn hva som er tilfelle i dag. Det er for eksempel de samme tannlegene som vurderer behovet for regulering, som foretar og har inntekter fra regulering­en. Dette er en klassisk «bukken og havresekke­n»-situasjon.

Vi som er foresatte til barna kjenner også på presset. Det er ikke enkelt å si nei til regulering, for hvem ønsker å nekte barnet sitt å fikse på tennene, selv om det bare er snakk om å tette et mellomrom eller fikse en skjev hjørnetann? Men skal det vaere en forpliktel­se for det offentlige å betale for dette?

Saerlig for foreldre med anstrengt økonomi kan utgifter på titusenvis av kroner til regulering vaere brutalt. Og det er ikke ønskelig med et klasseskil­le. Derfor kunne det kanskje vaere en ide å innføre en gradert ordning, der de foresattes økonomi bestemmer hvor mye det offentlige kan bidra med?

Det er også viktig å finne ut hvorfor det offentlige­s utgifter til tannregule­ring varierer så mye. I Rogaland er andelen som får støtte høyere enn i andre regioner. I Rogaland fikk hver kjeveortop­ed i snitt 2,5 millioner kroner i refusjon i fjor, mens tallet for Oslo er

1,2 millioner kroner.

 ?? BERIT ROALD, SCANPIX ?? Hvor mange har egentlig et medisinsk behov for å fikse tennene? Hvis behovet først og fremst er kosmetisk, er det da Statens jobb å sponse regulering­en? Det er på høy tid med en gjennomgan­g av reglene, mener Aftenblade­t.
BERIT ROALD, SCANPIX Hvor mange har egentlig et medisinsk behov for å fikse tennene? Hvis behovet først og fremst er kosmetisk, er det da Statens jobb å sponse regulering­en? Det er på høy tid med en gjennomgan­g av reglene, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway