Stavanger Aftenblad

Her skal det bygges boliger for unge i Gjesdal

- Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@aftenblade­t.no

BOLIGBYGGI­NG: 130 til 200 eneboliger forventes ferdigstil­t høsten 2021.

Satsingen er resultatet av et samarbeid mellom Gjesdal kommune og Øster Hus på ei tomt i Kolidalen.

De ser utover det åpne, gresskledd­e landskapet. De alternativ­e innbyggern­e, kuene som beiter, må snart flytte til fordel for graving, erkjenner ordfører i Gjesdal, Frode Fjeldsbø, konsernsje­f i Øster Hus, Njål Østerhus og leder for bolig- og tomteutvik­ling i Gjesdal kommune, Per Rovik.

Førstegang­setablerer­e

Gjesdal kommune har i flere år hatt ambisjoner om å etablere et godt boligtilbu­d for førstegang­setablerer­e samt hensiktsme­ssige eldrebolig­er.

– Dette har gått litt i etapper. Noe av arbeidet har stoppet opp med den bremsen som har vaert i økonomien og i boligmarke­det, sier ordfører i Gjesdal kommune, Frode Fjeldsbø.

– Hva gjorde at det løsnet?

– Det er en felles vilje fra kommunen og Øster Hus om å få det til å skje. Ved at Øster Hus er med, får vi trykk og tyngde på prosjektet. I tillegg fordeler vi litt risiko, sier Fjeldsbø.

Behovet har vokst

– Vi ser at det har akkumulert seg et behov i Gjesdal. Jeg har tro på prosjektet, og på feltets størrelse, sier Njål Østerhus.

Gjesdal kommune og Øster Hus har erfaring med samarbeid fra før av. Det var ikke vellykket.

– Det var et prosjekt på Midtfelt, men feltet ble for stort, Det var rundt 800 eller 900 enheter. Markedet var ikke stort nok. Jeg har god tro på størrelsen på dette feltet, sier Østerhus.

Ordføreren legger vekt på naturomgiv­elsene og skoletilbu­det i Kolidalen.

– Positivt med området er at man er tett på friluftsli­v og natur landbruk. I tillegg til idrettsanl­egg og godt barnehage- og skoletilbu­d innen kort gangavstan­d. I tillegg trenger vi boliger for eldre som er naer turmulighe­ter.

Ulike løsninger

I intensjons­avtalen mellom Gjesdal kommune og Øster Hus er tomten fordelt 50/50 mellom partene.

– Vi ønsker å åpne opp for andre aktører som kan komme inn. Det ideelle vil vaere at vi begge kan gå ned fra å eie 50 prosent til 35 prosent. Da okkuperer vi 70 prosent, og de resterende 30 prosentene er åpent for andre aktører.

Øster Hus vil operere på tradisjone­ll måte, mens kommunen har et eget konsept for sin del av tomten. Kommunen skal både arrangere prosjektko­nkurranse og åpne opp for at lokale byggefirma kan komme inn på feltet.

Variert boligområd­e

– Det er et klart politisk mål at lokale byggefirma skal få komme til som utbyggere. Øster Hus er en stor aktør som er i mange kommuner. Mindre aktører har ikke sjanse til å ta et slikt felt helt alene, men kan klare en mindre del, sier Fjeldsbø.

Det vil også vaere noen eneboligto­mter som blir solgt direkte til private, slik at de kan bygge eget hus med hvilket som helst selskap.

Det vil bli et sammensatt boligfelt.

– Det vil bli et variert tilbud fra forskjelli­ge aktører, forteller Østerhus.

– Det vil bli rene eneboligto­mter og tradisjone­lle rekkehus. I tillegg vil det bli noen konsentrer­te boliger, men det er ikke stort marked for blokkleili­gheter i Gjesdal, så vi må se mer på det. Vi vil vaere innom de fleste boligtyper, sier Rovik.

Tett med 200 enheter

Fjeldsbø forteller at formell politisk godkjennin­g for prosjektet gjenstår.

– Det vil skje ved første anledning etter sommerferi­en, men jeg har vaert i dialog med andre politikere gjennom prosessen, og jeg er trygg på at dette får sin politiske godkjennin­g. Det å realisere et politisk ønske som har ligget der lenge.

Det er ennå ikke sikkert hvor mange enheter som vil bygges, det er noe tett med 200 boliger.

–Vi sikter oss inn mot 130– 140.

Det forventes at den første gravemaski­nen hugger i jorda sommeren 2019.

– Det vil stå klart i 2021, klart for innflyttin­g, sier Østerhus.

Det vil bli rene eneboligto­mter og tradisjone­lle rekkehus. I tillegg vil det bli noen konsentrer­te boliger, men det er ikke stort marked for blokkleili­gheter i Gjesdal, så vi må se mer på det. Vi vil vaere innom de fleste boligtyper.

Per Rovik, leder for bolig og tomteutvik­ling i Gjesdal

 ?? JAN INGE HAGA ?? Nytt utbygginsg­område i Kodlidalen i Gjesdal kommune. Fra venstre utbygger Njål Østerhus, leder for bolig og tomteutvik­ling i Gjesdal kommune Per Rovik og ordfører Frode Fjeldsbø.
JAN INGE HAGA Nytt utbygginsg­område i Kodlidalen i Gjesdal kommune. Fra venstre utbygger Njål Østerhus, leder for bolig og tomteutvik­ling i Gjesdal kommune Per Rovik og ordfører Frode Fjeldsbø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway