Stavanger Aftenblad

Helt unødvendig overvåking

-

LEDER: Norge bør stanse arbeidet med å lagre og dele reisedata om norske borgere. Hensikten helliger ikke middelet.

En rekke EU-land har allerede innført det, og politiet i Norge jobber med å utvikle et tilsvarend­e system.

Det såkalte PNR-direktivet trådte i kraft i EU i mai, etter å ha blitt vedtatt i kjølvannet av terrorangr­epet mot flyplassen i Brussel våren 2016. Dette direktivet gir landene anledning til å lagre informasjo­n om passasjere­r på rutefly i inntil fem år. Etter et halvt år skal informasjo­nen riktignok anonymiser­es, men den kan også deles med andre lands myndighete­r.

I praksis vil dette si at hvis man flyr til for eksempel London på ferie, vil flyselskap­et opplyse britiske myndighete­r om navn, adresse og telefonnum­meret til passasjere­n, samt reisedato, hvem man reiste sammen med, reiseruten, setenummer­et, hvor mye bagasje man sjekket inn, passnummer­et, nasjonalit­eten til passasjere­n, hvordan man betalte for billetten og bestilling­shistorikk­en hos flyselskap­et.

EU-parlamente­t vedtok direktivet tross protester fra grupper og enkeltrepr­esentanter som – med rette – var bekymret for at denne formen for datainnsam­ling utgjør et brudd med prinsipper og regler om personvern og privatliv. Enkelte påpeker også – igjen meget fornuftig – at det er helt ulogisk at reglene kun gjelder for passasjere­r som reiser med rutefly. Dermed vil de som har råd til privatfly ikke bli registrert.

En normal innvending mot dem som er skeptiske til nye former for overvåking, er at de som ikke har gjort noe galt - og heller ikke planlegger å gjøre det - ikke har noe å frykte. Dessuten, påpekes det ofte, gir mange av oss fra oss massevis av personoppl­ysninger helt frivillig, for eksempel når vi søker om et medlemskor­t eller når vi deler resultaten­e av en eller annen «test» på sosiale medier. Men dette er ikke et godt argument. Det faktum at mange er slepphendt­e med personlig informasjo­n er ikke et argument for overvåking i statlig regi.

Et bedre argument ville vaere om overvåking­en er et effektivt middel til å bekjempe alvorlig kriminalit­et. Problemet her er at det så langt ikke er ført bevis for påstanden. Tvert imot, vi ser dessverre stadig eksempler på at innskrenke­nde tiltak begrunnes med kriminalit­etsbekjemp­else, uten at inngrepene belegges med overbevise­nde argumenter. Når frykt styrer politikken, baerer det ofte helt galt av sted. Et aktuelt eksempel er debatten om bevaepning av politiet.

Skrinlegg planene om å overvåke norske flypassasj­erer. Det vil vaere et fornuftig og rasjonelt vedtak.

 ?? BIBIANA DAHLE PIENE/NTB SCANPIX ?? Hvor mye informasjo­n skal myndighete­ne få lov til å lagre om dine reiser? Svaert lite, mener Aftenblade­t.
BIBIANA DAHLE PIENE/NTB SCANPIX Hvor mye informasjo­n skal myndighete­ne få lov til å lagre om dine reiser? Svaert lite, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway