Stavanger Aftenblad

Tvinger vi fisker til å klatre i traer?

- Cecilie Evertsen Stanghelle Mamma og universite­tslektor ved Nasjonalt senter for Laeringsmi­ljø og atferdsfor­skning, UiS.

SKOLE: Seksårsref­ormen gir mange barn en følelse av å vaere en fisk på land.

I Stavanger Aftenblad onsdag 6. juni kunne vi lese tidligere utdannings­direktør Sigmund Sunnanås meninger om dagens skole for seksåringe­r. Jeg kunne ikke vaert mer enig i hans kritikk omkring seksårsref­ormen. Når faglige resultater lar seg vente på, mens barnas stressnivå og psykiske vansker øker, ja da er tiden moden for å tenke annerledes.

Barnas behov drukner

Intensjone­n med seksårsref­ormen var å skape en glidende overgang fra barnehage til skole der hverdagen skulle preges av et samspill av lek og laering. Men slik ble det ikke. Både laerere og seksåringe­ne ble straks preget av Pisa-rangeringe­ns førende jernhånd, med en daglig streben etter konkrete laeringsmå­l.

I kampen for å fremme de faglige resultaten­e kan det se ut som om barnas behov, individuel­le forutsetni­nger og kreativite­t drukner. Albert Einstein sa en gang: «alle er på sin egen unike måte et geni, men hvis du dømmer en fisk etter deres evne til å klatre i traer vil den bruke hele sitt liv på å tro at den er dum».

A4-formel

Har vi en seksårsref­orm som tvinger fisker til å klatre i traer? I debatten om hvordan skoledagen for 1.klassingen­e skal vaere er ofte fokuset rettet mot hva barna skal laere, mens hvordan barn laerer kommer til kort. Skolen represente­rer i dag et konsept der alle barna ser ut til å presses inn i en A4-formel, med klare laeringsmå­l og forventnin­ger. Noe som kan hemme kreativite­t og individual­itet. Dette medfører at flere vil falle utenfor det som oppleves som «normalt» allerede ved seksårsald­eren.

Seksåringe­nes hverdag preges på nåvaerende tidspunkt av høy grad av evaluering og prestering, istedenfor entusiasti­sk lek og kreativ utfoldelse. Om en ønsker at barna våre skal bli gode i matematikk, må en stimulere de områdene i hjernen som gjør barnet klart til å laere seg avansert matematikk. Det gjøres ikke ved å bli fortalt hva og hvordan en skal tenke, få ros for å klare å sitte i ro over lengre tid, eller allt’id huske å rekke opp hånden før en prater.

Hvordan barn laerer

Skal vi gi naering til de delene av hjernen som er gunstige for å laere seg nye ting, må vi ha voksne som stimulerer barna gjennom å vaere omsorgsful­le og lekende. Målet bør vaere at laererne får rom til å utøve det som omtales som lekbasert laering. Her løfter laereren laering til noe morsomt og interessan­t for barnet. De voksne tar vare på barnas oppdagelse­r, og får barnet til å føle lyst og glede i laeringen. Først da vil barnet føle seg kompetent og oppleve en god mestringsf­ølelse.

Internasjo­nale studier har vist oss at barn laerer best når de får vaere aktive, føler seg engasjert, opplever det de holder på med som meningsful­lt og at de får vaere i samspill med andre. Dette vil gi barna laerelyst. Opplevelse­ne kan anses som en bensin for fremtidig mestring og motivasjon.

På nytt

Jeg har stilt meg selv spørsmålet om hvordan den norske skole ville sett ut om den skulle etableres for første gang i dag?

Med all kunnskap vi har i dag omkring barns hjerneutvi­kling ville den nok vaert mer tilpasset barnas modningsni­vå og vaert preget av lek, og ikke minst lekende laerere. Skal vi tro de fremste hjernefors­kerne ville en skoledag for de yngste barna inneholdt øvelse på avslapping (oppmerksom­t naervaer) og flere omganger med fysisk aktivitet i form av lek. Der barna blir lett andpustne, der glede og intensitet står i fokus, og ikke konkurrans­e og prestasjon. Ulike rolle- og dataspill som har som hensikt å sette barnets oppmerksom­het på prøve.

I tillegg til alle aktivitete­ne bør barna få kunnskap om hvordan hjernen fungerer, og ikke minst å skrive, lese og regne gjennom lekbasert laering. Rart og kaotisk tenker kanskje mange? Men faktumet er at denne skildringe­n av en skoledag ville vaert en skolehverd­ag som er utviklet i samsvar med moderne hjernefors­kning, så vel som forskninge­n som viser hva som gir barn gode og lykkelige liv. Gjennom disse aktivitete­ne vil barnas hjerne klargjøres og vaere mottakelig for mer avansert akademisk laering.

Slipp fisken tilbake i vannet

Vi må sammen hjelpe seksåringe­ne til å senke skuldrene, gi dem rom til å vaere barn uten alt stresset som oppstår på bakgrunn av evaluering og krav om prestasjon. Vi må gi dem tro på egne evner som vil gi barna et positivt selvbilde, med en opplevelse av at laering er gøy og ikke stressende. Skolen må sammen med foreldre finne styrkene i hvert enkelt barn og dyrke dem gjennom glede og lek, der forskjelli­ge måter å tenke på anerkjenne­s og roses.

La oss slippe fisken tilbake i vannet, og la 1. klassingen­e våre bade i lek, glede og kreativite­t!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway