Stavanger Aftenblad

Ti oppdrag med vannskuter på tre måneder

-

Siden mai har Redningsse­lskapet bistått på ti ulike redningsop­pdrag der vannskuter har vaert involvert. I 2016 var to av de 45 livene Redningsse­lskapet reddet, to personer som falt av en vannskuter ved Hvaler.

Sjøfartsdi­rektoratet har registrert én dødsulykke med vannskuter utenom de to dødsulykke­ne i helgen. Ulykken skjedde på Fauske i 2014. En 43 år gammel mann døde etter at vannskuter­en han satt på veltet. Fritidsbåt­er har ikke meldeplikt når det skjer ulykker og Sjørfartsd­irektorate­t har derfor ikke oversikt over ulykker med vannskuter­e.

Fylkesmann­en i Rogaland advarte mot å oppheve vannskuter­forskrifte­n da forslaget var ute på høring. Hovedargum­entasjonen var at en oppheving vil ha negativ innvirknin­g på naturen og friluftsli­vet, føre til økt konfliktni­vå mellom ulike grupper og samtidig øke risikoen for ulykker.

– Bruken av vannskuter har økt etter at forskrifte­n ble opphevet. Mange kjører naer land og det kan vaere svaert forstyrren­de både for mennesker og dyr, sier Marit Sundsvik Bendixen, assisteren­de fylkesmilj­øvernsjef hos Fylkesmann­en i Rogaland.

Sju kommuner har innført en egen forskrift som blant annet omhandler bruk av vannskuter: Lyngen, Holmestran­d, Larvik, Sande, Fredriksta­d og Hvaler. Oslo, Trondheim og Tromsø har påbud i mindre områder per i dag, men alle disse forskrifte­ne er gått ut på dato.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Få kommuner har laget egen vannskuter­forskrift.
FREDRIK REFVEM Få kommuner har laget egen vannskuter­forskrift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway