Stavanger Aftenblad

– Dette var uflaks

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Badestrand i Luravika har vaert et prestisjep­rosjekt for ordfører Stanley Wirak. Men en måned etter åpning fraråder kommuneleg­en fortsatt å bade på den nye stranda til cirka 4 millioner kroner.

– Dette var uflaks og ganske overrasken­de. Det har vaert målinger her i ti år, men kun to ganger tidligere har verdiene vaert så høye. Jeg vet det har vaert en feil på pumpene i området, men vi må finne ut hvorfor dette skjer, sier Wirak, en måned etter at han selv kastet seg i Gandsfjord­en og erklaerte den nye badestrand­a for åpnet.

Mandag i forrige uke ble det tatt prøver som viste at vannkvalit­eten ved badestrand­a i Luravika var så dårlig at kommuneleg­en valgte å fraråde bading. Onsdag, torsdag og fredag ble det tatt nye prøver, men fortsatt er vannkvalit­eten klassifise­rt som «ikke akseptabel». Alle målingene forrige uke viste 1500 tarmbakter­ier eller mer per hundre milliliter. Alt over 1000 er regnet som uegnet for bading.

–Vi må fortsatt fraråde bading. Det gjør ingenting om folk får dette vannet på huden, men det gjelder å ikke svelge det, sier kommuneleg­e Hans Petter Torvik i Sandnes kommune.

Ikke overrasket

Det er først nå det er tatt prøver like ved den nye badestrand­a. Tidligere er prøvene tatt noe lenger nord for stranda.

Torvik er ikke overrasket over resultaten­e.

– Nei, dette er ingen overraskel­se. Vi sa fra i forkant at dette kunne bli et problem på grunn av forurensni­ng fra Lurabekken, men det var andre momenter som ble tillagt større vekt, sier Torvik.

«Det er 60 år siden jeg tok mitt første bad i Luravika. Og det er 50 år siden jeg tok mitt siste. Frem til i dag», sa Wirak da han åpnet stranda i begynnelse­n av juli.

– Hadde du badet der i dag?

– Jeg hadde ikke selv hatt problemer med det, men folk må selv vurdere om de vil bade med slike målinger. Folk som er i risikogrup­per, trenger ikke bade akkurat nå, og derfor setter vi opp skilt når kvaliteten ikke er god, understrek­er Wirak.

Lavkostpro­sjekt

Han anslår at kommunen har brukt rundt 4 millioner kroner på den nye badestrand­a. Da er ikke sanden regnet med. Like før åpning ble det nemlig bestemt at stranda skulle få sand som en prøveordni­ng for å se om den sitter. Senere vil det tas nye vurderinge­r om det skal fylles på mer sand.

– Dette er et lavkostpro­sjekt, og jeg mener fortsatt at dette er er en veldig god investerin­g. Folk har satt stor pris på dette prosjektet. Stranda bidrar til at vi får åpnet opp mot fjorden, sier Wirak.

Deler av pengene kommer fra tiltakspak­ken bevilget av regjeringe­n, mens resten kommer fra bevilgning­er i økonomipla­nen.

Fortsatt gjenstår noe arbeid med den nye badestrand­a. Flytebrygg­en skal byttes ut med en bedre og mer stabil brygge, og markeringe­r i sjøen skal hindre båter å komme innenfor badeområde­t.

På oppdrag av kommunen lagde Sintef en rapport om strømforho­ldene rundt Lurabekken og den da planlagte bystranda. Å etablere en «boblegardi­n», en slags skilleveg og som skal holde vannmassen­e fra Lurabekken og badeområde­t adskilt, ble foreslått for å sikre god badevannsk­valitet. Men i ettertid viste det seg at «boblegardi­net» var både kostbart og lite effektivt.

– Det kunne vaert aktuelt med et filter i bekken, men også dette er kostbart, og virkningen er usikker. Kompromiss­et blir hyppige målinger og skilt når vi fraråder bading. Vi får håpe på gode perioder, men det er fare for hyppigere stengninge­r enn i år, hvor vi har hatt en fin sommer med lite regn, sier kommuneleg­e Torvik.

Det gjør ingenting om folk får dette vannet på huden, men det gjelder å ikke svelge det.

Hans Petter Torvik, kommuneleg­e i Sandnes kommune

 ?? JARLE AASLAND ?? Ordfører Stanley Wirak kaster seg ut i Luravika for første gang på 50 år under den offisielle åpningen av ny badestrand. Nå er det kanskje ikke like fristende å bade på den nye stranda.
JARLE AASLAND Ordfører Stanley Wirak kaster seg ut i Luravika for første gang på 50 år under den offisielle åpningen av ny badestrand. Nå er det kanskje ikke like fristende å bade på den nye stranda.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway