Stavanger Aftenblad

Moderat opptur for Preikestol­en

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORSAND: Flott sommervaer ser ikke ut til å virke spesielt på turisttraf­ikken. Men Helge Kjellevold og Jorunn Stokka i Stiftelsen Preikestol­en regner med å passere 300.000 besøkende på den verdenskje­nte fjellknatt­en.

117.774 bilturiste­r har vaert på Preikestol­en hittil i år. Det viser statistikk som er basert på antall parkerte biler på Preikestol­en parkering fra januar til utgangen av juli.

– Dette er en økning på 3,3 prosent sammenlign­et med fjoråret. Preikestol­en ser ut til å få en moderat økning i år. På grunn av det fine sommervaer­et, hadde vi egentlig ventet høyere besøk, sier Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en og driftsansv­arlig Jorunn Stokka på Preikestol­en parkering.

De presiserer at busspassas­jerer kommer i tillegg, så at det reelle tallet er betydelig høyere. De to selskapene som frakter folk mellom Tau og Preikestol­en hadde totalt 13.000 passasjere­r i perioden april til og med juni. Utenom rutebussen­e kommer mange turister med egen turbuss og i tillegg fraktes cruisepass­asjerer med buss.

– Vi tror flere reiser kollektivt, men dette er bare et inntrykk, uten at vi har statistikk på det ennå. Vi får tallene til rutebussen­e fortløpend­e i år, men det gjorde vi ikke i fjor. Dermed har vi ikke sammenlign­ingsgrunnl­ag, forklarer Helge Kjellevold.

300.000

I fjor gikk cirka 285.000 mennesker til Preikestol­en, til tross for en svaert våt og kald sommer. I år har vaeret vaert atskillig bedre for turgåing.

– Vil tro vi passerer 300.000 besøkende. Vi hadde oppgang i bilturiste­r i mai og juni, men en liten nedgang i juli. Vi ser at fordelinge­n er bedre. Besøket sprer seg utover sesongen, og utover dagen. Dette er helt perfekt, sett med våre øyne, sier Helge Kjellevold.

Preikestol­en parkering har 1000 parkerings­plasser. Driftsansv­arlig Jorunn Stokka opplyser at det bare har vaert to dager med for liten kapasitet denne sommeren. Den ene dagen var det bare 5 minutters venting, mens det var 2–3 timer kø midt på dagen 1. august, altså samme dag som Mission Impossible hadde førpremier­e på Preikestol-platået. Det var ikke de 2000 kinogjeste­ne som skapte trafikkaos, fordi de fleste ankom området seint. Årsaken var trolig at mange ordinaere turister hadde utsatt turen på grunn av regnvaer dagen før.

Hvor går grensen?

– Mye snakk om masseturis­me?

– Ja, det er en sunn diskusjon, men jeg synes den er litt unyansert og preget av store bokstaver i overskrift­ene. Vår jobb er å sørge for at turistene har en grei opplevelse. Et viktig spørsmål er hvor mange som kan gå til Preikestol­en om gangen. Vi mener det har fungert med inntil 8000 per dag, men dette har vi tenkt å finne mer ut av. Vi skal spørre folk hva de synes om turoppleve­lsen etter at de har gått turen. Vi tror at hvis besøket spres utover døgnet, og utover året, så kan Preikestol­en tåle mye folk, sier Helge Kjellevold.

Det gjenstår å se hva som blir effekten av «Mission Impossible 6», som hadde sluttscene­n på stupet ved Lysefjorde­n. Tom Cruise, produksjon­sselskapet Paramount og medier over hele verden nyttet bilder fra kinoforest­illingen. Daglig leder i Reisemål Ryfylke, Liv Jorunn Tjelmeland er fornøyd.

– Men er det bedre reklame for filmen enn Preikestol­en?

– Nei det er kombinasjo­nen. Det er ingen tvil om at Preikestol­en ligger i Norge etter dette. Omtalen har vaert fantastisk. Ingen hadde trodd dette skulle bli så bra, mener Tjelmeland.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I fjor gikk cirka 285.000 mennesker til Preikestol­en, til tross for en svaert våt og kald sommer. I år har vaeret vaert atskillig bedre for turgåing.
PÅL CHRISTENSE­N I fjor gikk cirka 285.000 mennesker til Preikestol­en, til tross for en svaert våt og kald sommer. I år har vaeret vaert atskillig bedre for turgåing.
 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Noen turister er ekstra forsiktige ved stupet, og har barnet i bånd.
TOR INGE JØSSANG Noen turister er ekstra forsiktige ved stupet, og har barnet i bånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway