Stavanger Aftenblad

– Jeg fikk flere hundre meldinger på en dag

- Ingrid Meling Ramberg journalist ingrid.meling.ramberg@ aftenblade­t.no journalist maria.koch.haugane@ aftenblade­t.no fotograf hanne.marie. lenth.solbo@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Hun var på utveksling da en gutt hun hadde møtt én gang, begynte å kontakte henne. Det eskalerte fort, og i løpet av en to måneders periode ble hun kontaktet av ham hver eneste dag, over nett, SMS og telefon.

– På det verste sendte han over 200 meldinger på et døgn. Det var helt vilt. Jeg svarte ikke på dem. Samtidig la han ikke skjul på at han visste veldig mye om meg. Han sendte meg blant annet en salgsannon­se av huset jeg bodde i og skrev «det er vel her du bor». Da ble jeg satt ut. Jeg har jo aldri nevnt hvor jeg bor, og det lå ikke ute offentlig.

En undersøkel­se fra 2014 konkludert­e med at én av åtte kvinner i Norge blir utsatt for stalking i løpet av livet. Aftenblade­t har snakket med flere kvinner i 20-årene som har opplevd stalking. Dette er noen av deres historier:

Den bekjente

– Jeg møtte han på et utested i Storbritan­nia da jeg bodde der. Jeg hadde kjaereste og overså han egentlig, han snakket derfor mest med venninnen min, forteller kvinnen.

Kveldens tilfeldigh­eter gjorde imidlertid at han endte opp med telefonnum­meret hennes, og noen dager senere tok han opp kontakten.

– I starten skrev han mest om hvor mye han ønsket å møte meg igjen, da svarte jeg kanskje litt uklart, noe jeg i ettertid har tenkt var litt dumt. Jeg tror dette kan ha satt i gang et eller annet. Etter hvert sa jeg at «det er ikke helt innafor at du sender så mange meldinger» og «jeg er ikke interesser­t» og sånne ting. Da begynte han imidlertid å skulle forstå hvorfor jeg ikke var interesser­t, forteller hun.

– Det bygde seg opp ganske fort. På disse meldingene hadde han egentlig bare en samtale med seg selv, for jeg trengte ikke å svare engang. På det verste sendte han over 200 meldinger på et døgn. Det var helt vilt. Jeg svarte ikke på dem, sier hun. Kvinnen forteller at han ikke la skjul på at han visste veldig mye om henne.

– Han visste blant annet hvor jeg bodde i Storbritan­nia, noe som ikke var offentlig informasjo­n, hvor jeg holdt til i Norge, hvor jeg gikk på skole og hvilken park jeg likte å gå i. Han skrev ofte «du har jo pause da og da, så vi kan jo møtes», og så sendte han også melding til meg i en pause og sa, «jeg er ikke så langt unna, vi kan jo møtes». Han visste veldig mye, hele tiden. Detaljer jeg aldri kan ha fortalt han.

Et par måneder senere var undervisni­ngen ferdig og hun flyttet hjem til Norge igjen.

– Jeg skrev til han at jeg hadde dratt fra Storbritan­nia, og da kom han med en lang tale om at han aldri kom til å finne en jente som meg. Noe jeg ikke skjønner. Han kjente meg jo ikke engang, visste jo egentlig ingenting om meg som person. Etter han til slutt innså at jeg var tilbake i Norge, har han sendt melding én gang i måneden. Jeg har ikke svart på noen av dem.

Tre grupper

Kenneth Nielsen er sikkerhets­og beredskaps­rådgiver for Universite­tet i Oslo. Han har jobbet med ofre for stalking i både USA og Norge. Han deler stalkere inn i tre grupper: y Den intime stalkeren som kommer fra et forhold med offeret og ønsker å gjenoppret­te kontakt. y Bekjentska­p-stalkeren som ønsker å vaere i et forhold med offeret. y Den ukjente stalkeren som

man ikke vet hvem er.

Aftenblade­t forteller her historier om hver av disse.

Ekskjaeres­ten

En kvinne forteller at hun gjorde det slutt med kjaeresten etter et og et halvt år. Hun forteller at han hadde vaert både fysisk og psykisk voldelig mot henne mens de var i forholdet.

– Han pleide å fortelle meg at jeg var overvektig selv om jeg ikke var det, og at «det er bare meg som vil vaere med deg, så du kan ikke forlate meg». De mange truslene gjorde meg syk, og det var en av grunnene til at jeg gjorde det slutt, forteller hun.

– Etter vi slo opp nektet han blant annet å gi meg tilbake telefonen min som jeg hadde glemt hos han. Han sa at han «ville gi den tilbake hvis jeg hadde sex med ham». Jeg har fremdeles ikke fått tilbake telefonen. Den siste gangen jeg så ham før vi slo opp var han veldig voldelig, og han prøvde å knekke hånden min. Jeg turte ikke å gå tilbake.

Etter bruddet prøvde hun å blokkere ham på alle sosiale medier. Eksen begynte da å kontakte henne gjennom ulike datingappe­r som hun brukte. Han prøvde også via Vipps hvor det ikke var mulig for henne å stenge ham ute. Og hver gang hun blokkerte, lagde han seg nye profiler som han brukte til å kontakte henne. Da hun nektet å svare, lagde han gruppechat­ter med vennene hennes.

– Han befant seg mye i områdene der jeg bodde og steder jeg likte å vaere. Hvis han så på sosiale medier eller i en datingapp at jeg var naerme eller utenfor leilighete­n min, så sendte han meg ofte meldinger der han fortalte det. Jeg følte alltid at han var i naerheten, ringte rundt og fulgte ulike apper for å finne ut hvor jeg var. Til slutt ble han så desperat at han møtte opp utenfor døren min flere ganger. Det kunne banke på døren midt på natten, og jeg ville bli skrekkslag­en i redsel for at det var han. Dette førte til at jeg måtte flytte til en hem-

 ?? Maria Koch Haugane ??
Maria Koch Haugane
 ?? Hanne Marie Lenth Solbø ??
Hanne Marie Lenth Solbø
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway