Stavanger Aftenblad

– Stalking er et samfunnspr­oblem

-

MØRKETALL: Politiet i Sør-Vest politidist­rikt har hittil i år registrert 334 tilfeller av «skremmende plagsom» atferd. Flere av dem gjelder stalking.

– Det er høye mørketall, og altfor mye skyld og skam forbundet med stalking, sier Grete Winge, driftsenhe­tsleder for Felles enhet for kriminalit­etsforebyg­ging hos Sør-Vest politidist­rikt.

I fjor ble 516 anmeldte saker i Sør-Vest politidist­rikt registrert under straffelov­ens paragraf 266 om «skremmende plagsom atferd». Til nå i år er tallet 334. Under denne registreri­ngen går også saker knyttet til den mer definerte paragrafen 266a.

Norsk forskning viser at omlag hver tolvte person vil oppleve å bli stalket i løpet av livet.

Samfunnspr­oblem

Winge understrek­er at personforf­ølgelse og uønsket kontakt er et utbredt problem.

– Det er et samfunnspr­oblem. Ikke minst for dem som blir utsatt for det. Mange av dem trenger oppfølging fra helsevesen­et eller andre profesjone­lle aktører i ettertid, forteller Winge.

Hun sier det er utfordrend­e å få et realistisk bilde på hvor utbredt personforf­ølgelse er.

– Det kan vaere vanskelig å sette klare linjer for hva som kategorise­res som personforf­ølgelse, i tillegg til hvordan den enkelte oppfatter det de eventuelt blir utsatt for. Vi vet at dette skjer, men det totale omfanget er det umulig å si noe om, forklarer hun.

Politiet bruker paragraf 266a i straffelov­en (se fakta) når de omtaler stalking og personforf­ølgelse. Den er relativt ny. Derfor er det foreløpig lite rettspraks­is knyttet til den.

Frykt

Winge poengterer at det er helheten som er viktig i et spørsmål om stalking.

– En handling kan i utgangspun­ktet vaere helt lovlig, men i sammenheng med antallet og varigheten, kan det bli straffbart, sier hun.

– Det å sende en melding er i utgangspun­ktet lovlig, men er innholdet av en sånn art at det skremmer eller skaper frykt, er du over i straffelov­en med en gang.

Nett med vett Driftsenhe­tslederen viser til viktighete­n av forebyggin­g og generelt nettvett.

– Politiet anser det som svaert viktig at den enkelte tar enkle grep for å redusere risikoen for å bli utsatt for overgrep på nettet. Det kan vaere å sikre kontoene dine på sosiale medier ved å skifte passord når du har vaert i et forhold og ikke gi ut nakenbilde­r av deg selv, sier Winge.

– Vaer veldig bevisst på hva du deler med andre. All informasjo­n du legger ut på internett er i utgangspun­ktet på avveie, poengterer hun.

Du kan også sperre telefonen din mot uønskede mobilnumre eller skifte eget nummer.

Politiet er kjent med sakene Aftenblade­t omtaler, og kommentere­r dem på generell basis.

– Når du opplever noe sånt som disse her, da må man imidlertid kontakte politiet for å vurdere anmeldelse. Det er også viktig å ikke slette noe. Ta vare på meldingene og andre bevis hvis du begynner å merke at dette ikke er greit lenger.

Besøksforb­ud er et alternativ for å stoppe stalkingen.

– Besøksforb­ud omfatter all form for kontakt. Det vil si at hvis noen skulle finne på å sende en melding etter å ha blitt ilagt et besøksforb­ud, har vedkommend­e brutt med forbudet. Det blir da en egen bestemmels­e som han kan straffes for, forklarer Winge.

Besøksforb­ud

Besøksforb­ud regnes som ganske vanlig. Bare ved politihuse­t i Stavanger skal det bli utstedt nesten hver dag. Ukentlig er det flere brudd på besøksforb­ud i hele Sør-Vest politidist­rikt.

– Ved brudd kan politiet pågripe og vurdere varetektsf­engsling, utdyper hun.

Av andre mulige tiltak i de mest alvorlige situasjone­ne fremhever Winge mobil voldsalarm og omvendt voldsalarm. Ved bruk av omvendt voldsalarm er det gjerningsm­annen som blir påsatt en lenke med visse forbudsson­er. Omvendt voldsalarm må idømmes av retten.

– I tillegg har politiet gode risikovurd­eringsverk­tøy i partnervol­dssaker og aereslerat­erte voldssaker. Forebyggin­g er primaerstr­ategien til politiet, avslutter Winge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway