Stavanger Aftenblad

Jordskjelv­katastrofe er ikke nytt for indonesisk ferieøy

-

JAKARTA: Minst 82 mennesker omkom i det kraftige jordskjelv­et på ferieøya Lombok i Indonesia. Flere tusen bygninger raste sammen i skjelvene natt til i går.

Jordskjelv­et, som hadde en styrke på 7, ble utløst over ti kilometer under bakken nord i Lombok.

En talsmann for myndighete­ne sa natt til mandag lokal tid at antall døde hadde steget til 82. De fleste av de omkomne mistet livet da bygningene de befant seg i, kollapset. Hundrevis av personer er skadd og flere tusen hus har rast sammen, melder nyhetsbyrå­et AP i morgentime­ne mandag.

Utenriksde­partemente­t (UD) har foreløpig ingen informasjo­n som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

– Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrer­e norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninge­r fra lokale myndighete­r, sier pressetals­person Kari Eken Wollebaek i UD til NTB.

Veggene sprakk

Singapores innenriksm­inister K. Shanmugam var i Lombok på en sikkerhets­konferanse da jordskjelv­et rammet. Han beskriver på Facebook hvordan han opplevde situasjone­n da hotellromm­et hans i 11. etasje plutselig begynte å riste voldsomt.

– Veggene slo sprekker, det var rett og slett umulig å stå oppreist, skriver han.

Den halvt norske modellen Chrissy Teigen delte sin opplevelse av skjelvet direkte på Twitter fra Bali, der hun er på ferie med ektemannen John Legend og deres to barn. 10,6 millioner følgere. Hennes 10,6 millioner følgere fikk en utfyllende beskrivels­e av hvordan det føltes å befinne seg i en feriebolig på stolper mens jordskjelv­et var på sitt mest dramatiske: Det føltes som en 15 sekunder lang berg- og dalbanetur.

Også de i alt åtte etterskjel­vene skremte Teigen.

–Entensåerd­etjegsomfr­emdeles skjelver, eller så er det disse små skjelvenes­omikkestan­ser,skrevhun. – Enda ett. Åh kjaere Gud. – Enda ett. Lite, men vaer så snill Jord, stopp, lyder neste melding.

Også Bali rammet

Bilder viste ødelagte bygninger og infrastruk­tur både på Lombok og Bali. Flere tusen bygninger har fått skader, ifølge myndighete­ne.

14 etterskjel­v er registrert siden det første jordskjelv­et. Strømbrudd gjør det vanskelig å få oversikt over situasjone­n, opplyser distriktss­jefen i NordLombok.

Til tross for skjelvet var flyplassen­e på de to ferieøyene fortsatt i drift søndag kveld.

Lombok og Bali er populaere mål for turister. Skjelvet fikk både turister og lokalbefol­kning til å løpe ut på gatene på begge øyene.

– Alle løp umiddelbar­t ut fra hjemmene sine, alle fikk panikk, sier en innbygger i Mataram til nyhetsbyrå­et AFP.

– Jeg så på TV da jeg kjente en stor rystelse, sier Harian, en kvinne i Lombok.

– Lampen svaiet, og folk skrek «gå ut». Jeg løp ut i mørket, for strømmen hadde gått, sier hun.

Ingen farlig tsunami

For bare en uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv i samme område. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1.000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Myndighete­ne utstedte søn-

 ?? AKBP. DEWA WIJAYA/AP/SCANPIX ?? Turister prøver å flykte fra Lombok med en hurtigbåt.
AKBP. DEWA WIJAYA/AP/SCANPIX Turister prøver å flykte fra Lombok med en hurtigbåt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway