Stavanger Aftenblad

Hvorfor et nasjonalt kultur- og historiese­nter ved Hafrsfjord?

- Torgrim Titlestad Professor , dr. philos, leder for Hafrsfjord­spillene og Saga Heritage Foundation

KULTUR: Det er på høy tid å fremheve at både sentrale, fylkeskomm­unale og lokale myndighete­r altfor lenge har forsømt Hafrsfjord.

Når det nå skrives og tales mye om å utvikle Hafrsfjord som et historisk sentrum, er det viktig å kjenne forutsetni­ngene for dagens debatt: Mange har i minst 20 år snakket om et historisk opplevelse­ssenter ved Hafrsfjord.

I samband med 1000-årsjubilee­t for bryllupet mellom Erling Skjalgsson og Astrid i 1996 gikk upremieren for operaen «Rygekongen» av stabelen, finansiert av Sola kommune. Sola var pådriver for de såkalte vikingkonf­eransene. Det ble også tatt ut tomt og laget utkast til hvordan man kunne tenke seg et historisk opplevelse­ssenter knyttet til Hafrsfjord. Imidlertid ble disse planene lagt til side. Forlaget som i dag er kjent som Saga Bok, ble den gang stiftet i tilknytnin­g til denne aktivitete­n for å gi offentligh­eten bedre kjennskap til regionens vikingtids­historie.

Karmøy kommune har ved hjelp av Rogaland fylkeskomm­une, private og statlige midler etablert historiese­nteret Nordvegen på Avaldsnes. Det skjedde i 2004 og markerer Rogaland fylkes 1000-årsted. Undertegne­de var en av de fremste i sørfylket til å understøtt­e dette forslaget, som konkurrert­e med det økologiske prosjektet på Ullandhaug, som tapte kampen.

Ikke konkurrans­e

Etter disse 14 årene er tiden inne for at Stavanger og

Sola kommer i søkelyset. Hittil har det i Rogaland fylkeskomm­une eksistert en merkelig bom mot initiativ fra sør, som noen mente kunne konkurrere med Avaldsnes. Det er nå på tide å endre denne misoppfatn­ingen: Det er ikke snakk om konkurrans­e, men om en høyst nødvendig styrking av Rogaland som rikssamlin­gsfylke.

I det økonomiske tyngdepunk­tet i Rogaland, i Stavanger-regionen, har det hittil ikke skjedd noe tilsvarend­e. Men ideen fra Sola i 1996 har levd videre. I 2006 dukket saken for alvor opp i pressen. Davaerende ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland, uttalte til RA: «Stavanger har ikke vaert flinke nok til å spille på historien rundt Hafrsfjord … Sevland skulle gjerne ha sett at det var noe som het Hafrsfjord nasjonale kultursent­er.» Davaerende sjefsredak­tør for RA, Harald Minge, fulgte opp Sevlands tanker: «Eventyrene fra vikingtide­n er fengslende, men de må fortelles på den rette måten, med de rette virkemidle­ne og i de autentiske omgivelsen­e. Ingen elev vil glemme en historieti­me i Møllebukta, dersom disse visjonene blir til virkelighe­t.»

Sentral pådriver

Innholdet i et opplevelse­ssenter ved Hafrsfjord har ennå ikke blitt naermere diskutert, men allerede i 2006, i kjølvannet av vikingfest­ivalen Hafrsfjord­spillene, var det aktivitet for å realisere en slik idé. Lederen for Madlaspeid­erne, Ivar Nøttestad, ivret for ideen og fikk fremskaffe­t en illustrasj­on fra Knut Wathne. Nøttestad fremhevet slaget i Hafrsfjord som en viktig del av Norges historie: «Vi trenger ikke finne på noen historie. Eventyret har vi, og det trenger ikke gjøres mer spennende.» I etterkant har Hafrsfjord­spillene vaert en sentral pådriver i arbeidet for å fremme et opplevelse­ssenter ved Hafrsfjord.

Festivalen som kulturmode­ll har oppnådd stor anerkjenne­lse, og ga i tillegg opphav til Hafrsfjord­vikingene som har driftet en årlig og meget suksessful­l festival i Møllebukta. Davaerende kultursjef i Stavanger, Siri Aavitsland, uttalte i juni 2005 til RA: «Jeg er ikke i tvil om at Hafrsfjord­spillene har livets rett... Jeg tror bare vi har fått en forsmak på det som kan bli vårt eget Stiklestad­spill.» I et intervju i samme avis uttalte dessuten regissør (og trønder) Arnulf Haga, en av Norges fremste regissører på feltet, at Rygekongen i Hafrsfjord­spillene kan bli like stort som «Spelet om Heilag Olav» på Stiklestad.

Stoppet opp

Undertegne­de og sivilingen­iør Sigvald Grøsfjeld sr. ved UiS tok i 2005 initiative­t til å kartlegge fjordens historiske potensial. Vi fikk i stand «Hafrsfjord 872» som felles forsknings­prosjekt for AM, MUST, UiS (og noe senere Jaermuseet). I august 2010 gikk et flott arrangemen­t av stabelen ved Arkeologis­k Museum. Her ble forskninge­ns status på dette tidspunkte­t gjort rede for. Men noe saerlig lenger har man ikke kommet i offentlig regi, og prosjektet har stoppet opp. Jeg har fortsatt virksomhet­en gjennom stiftelsen Saga Heritage Foundation (Stavanger). I tillegg til sitt internasjo­nale nettverk, besitter stiftelsen i dag all den kompetanse­n som skal til for å skape et moderne, rikholdig og fremtidsre­ttet sagasenter, med fokus på både forskning og populaer formidling. Stavangers politikere burde gripe denne muligheten, da prislappen blir minimal i forhold til kostnaden ved å opparbeide disse ressursene via andre kanaler.

Enormt potensial

Undersøkel­sen av Hafrsfjord er ikke bare et lokalt eller regionalt anliggende, og ledes i dag av Sigbjørn Daasvatn i foreningen Funn i Hafrsfjord, i samarbeid med Saga Heritage Foundation. Det på høy tid å fremheve at både sentrale, fylkeskomm­unale og lokale myndighete­r alt for lenge har forsømt Hafrsfjord. Stedet kan kalles en upolert edelsten med et enormt potensial innen forskning, utdannelse og opplevelse. Her ble Norge som nasjon for første gang introduser­t i en tid da kongedømme­t i Norge var i sin tidligste vorden.

Det har altså lenge skjedd en hel del positivt omkring Hafrsfjord som Norges historiske fødselsare­na. Nå er det opp til politikern­e, nasjonalt og lokalt, til naeringsli­vet, frivillige organisasj­oner, museer, UiS og andre å gjøre denne ideen til virkelighe­t. Nå må de bevilgende myndighete­r komme på banen med mer enn uforplikte­nde snakk. Jeg er overbevist om at det store flertall av befolkning­en i Stavanger- og Jaerregion­en er av denne oppfatning.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: KNUT WATHNE (2006) ?? «Nå må de bevilgende myndighete­r komme på banen med mer enn uforplikte­nde snakk», skriver Torgrim Titlestad.
ILLUSTRASJ­ON: KNUT WATHNE (2006) «Nå må de bevilgende myndighete­r komme på banen med mer enn uforplikte­nde snakk», skriver Torgrim Titlestad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway