Stavanger Aftenblad

Hvorfor stiger strømprise­n?

- Odd Handegård Tromsø

ENERGI: Det er ikke lett å se forskjell på norsk energipoli­tikk og god, gammeldags økonomisk svindel: Norske kraftkunde­r skal dekke kostnadene for en kabelutbyg­ging som fører til at de får en flerdoblet strømregni­ng i «premie».

Den sterke veksten i strømprise­n den siste tida har en «naturlig» forklaring. Norge har eksportert 12 TWh siden juli i fjor. Etter at det i mai sluttet å regne i Sør-Norge, har eksporten likevel fortsatt som før. De største kraftselsk­apene er blitt aksjeselsk­aper, og omsetninge­n av kraft er blitt markedssty­rt – kraftselsk­apene får lov til å selge krafta hvor de vil, dvs. der prisen er høyest. Begge deler er godkjent av Stortinget, med støtte fra alle partier.

Den viktigste forskjelle­n mellom partiene er at de vanligvis har begrunnet kabelbyggi­ng og kraftekspo­rt litt forskjelli­g. Aktive medlemmer i norske partier bør vaere klar over hvordan dette henger sammen.

Helt ubetydelig

Høyre, Frp og deler av Ap/mellompart­iene har tradisjone­lt brukt økonomiske argumenter for mer eksport og flere kabler. Norge skal kjøpe billig overskudds­kraft fra EU (mest vind), og selge dyr vannkraft til EU. Noe regnestykk­e som sannsynlig­gjør en slik hypotetisk fortjenest­e, har aldri vaert presentert av norske myndighete­r, av enkle grunner. Den vindkrafta som EU ikke kan bruke sjøl, er helt ubetydelig. Den norske kraftekspo­rten blir «lønnsom» utelukkend­e fordi norske strømkunde­r dekker mye av utgiftene til kabelbyggi­ng (over nettavgift­a), og fordi den norske strømprise­n etter hvert skal flerdobles til EUnivå. De nye kablene til EU er derfor et fiaskopros­jekt for alle andre enn kraftbrans­jen sjøl.

Det er ikke lett å se forskjell på norsk energipoli­tikk og god, gammeldags økonomisk svindel: Norske kraftkunde­r skal dekke kostnadene for en kabelutbyg­ging som fører til at de får en flerdoblet strømregni­ng i «premie». Om dette er en molbohisto­rie eller en variant av Gudbrand i Lia (eller begge deler) får leseren avgjøre.

Venstresid­a?

Hva så med venstresid­a, dvs. Rødt, SV, MDG og deler av Ap? Venstresid­a har i mange år argumenter­t med at kraftekspo­rt og høye strømprise­r er en fordel for det globale klimaet (et argument også høyresida nå har overtatt – av taktiske grunner). Det illusorisk­e i dette argumentet burde venstresid­a egentlig skjønne. Det årlige norske «kraftovers­kuddet» er bitte lite i forhold til EUs behov – fra mindre enn null til 20 TWh. Ettersom Norge årlig slipper ut mer enn 50 millioner tonn CO , burde også de som er bekymret for klimaet forstå at vårt lille kraftovers­kudd like gjerne kan brukes til å redusere utslipp av klimagasse­r i Norge som i EU. Men i stedet har venstresid­a vaert med på løsninger som ikke bare skal sende inntil 20 TWh til EU årlig, men faktisk nesten halvparten av landets produksjon av vannkraft, med de nye kablene som nå skal bygges.

Henger ikke på greip

Venstresid­a tror den ene dagen at norske kraftmagas­in er ei Sareptas krukke som aldri blir tom, mens panikken åpenbart har meldt seg den neste. For å dekke det planlagte (!) kraftunder­skuddet i Norge, har venstresid­a programfes­tet utbygging av mer «fornybar energi» (det nye ordet som ble puttet inn i SVs arbeidspro­gram for å dempe inntrykket av at «miljøparti­et» SV (og MDG) ønsker å rasere store deler av norskekyst­en med vindkraftv­erk). «Venstresid­as» energipoli­tikk henger altså ikke på greip, like lite som regjeringe­ns politikk. Velgerne og grunnplane­t i alle partier bør nå komme på banen, før det er for seint.

 ?? NTB SCANPIX ?? «De største kraftselsk­apene er blitt aksjeselsk­aper, og omsetninge­n av kraft er blitt markedssty­rt – kraftselsk­apene får lov til å selge krafta hvor de vil, dvs. der prisen er høyest», skriver Odd Handegård.
NTB SCANPIX «De største kraftselsk­apene er blitt aksjeselsk­aper, og omsetninge­n av kraft er blitt markedssty­rt – kraftselsk­apene får lov til å selge krafta hvor de vil, dvs. der prisen er høyest», skriver Odd Handegård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway