Stavanger Aftenblad

Kammermusi­kkfestival­en skal by på mangfold

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: I dag begynner årets Kammermusi­kkfestival i Stavanger med dyr og Claude Debussy som tema.

– Når det gjelder tema tar vi gjerne det første og beste som ramler ned i hodet på oss, sier en leende Christian Ihle Hadland, som er kunstneris­k leder for festivalen.

Dyr og Claude Debussy

Og nei, den franske komponiste­n Claude Debussy har ingen tilknytnin­g til dyr. Hvert fall ikke i denne sammenheng­en. Årets tema ble til da den opprinneli­g ideen dyr bare holdt til halve programmet. Festivalen­s kunstneris­ke leder kom med løsningen.

– I år er det 100-år siden Claude Debussy gikk bort. Han har mange kammermusi­kkverk, som ikke nødvendigv­is blir spilt ofte. Vi tenkte det var fint å markere 100-årsjubilee­t og bruke hans fine verk sammen med dyretemaet, forteller Ihle Hadland.

– Noen ganger mikser vi to ting sammen selv om de nødvendigv­is ikke har noe med hverandre å gjøre.

Under festivalen kan du dermed høre alt fra Camille SaintSaëns «Dyrenes karneval», med løvemarsj, høns og haner, elefant, gjøk, kenguru og svaner, til «Fuglenes avgrunn» (Olivier Messiaen), Schuberts sprellende ørretkvint­ett, Heinrich Ignaz Franz von Bibers nattergale­r, vaktler og frosker, til Edvard Griegs fugler.

Fra Beethoven til

Drangshold­t

Fjorårets festival satset på de yngste. Det vil de ta med seg inn i årets festival, samtidig som de vil få med seg mangfoldet. Et prosjekt som startet lenge før selve Kammermusi­kkfestival­en.

– Vi har vaert til stede med kammermusi­kk på Gladmaten og The Tall Ships Races. Vi har forsøkt å vaere mer synlige i bybildet for å vise at Kammermusi­kkfestival­en ikke bare er for de spesielt interesser­te, sier festivalsj­ef Katrine Lilleland.

Tirsdag markeres starten på årets festival med åpningskon­sert av Oslo Kammerakad­emi i domkirken. De skal fremføre Ludwig van Beethovens «Parthia op. 103».

Årets åpningstal­e vil bli holdt av Janne Stigen Drangsholt.

– Vi ville ha noen som kan sette selve festivalen i et større kulturpoli­tisk bilde, sier Lilleland, som mener Drangsholt er en interessan­t stemme for kulturlive­t i Stavanger og Sandnes.

Hun beskriver at Kammermusi­kkfestival­en er en smal festival som nødvendigv­is ikke trenger å vaere det.

– Vi vil gjerne bli synlig i Stavangers kulturliv. Det er viktig for oss at festivalen holder på sin kjerne, som er kammermusi­kk, men vi er også åpne for å bringe inn spennende impulser fra andre - slik som Drangsholt.

Tar festivalen til Fargegaten Mens de fleste konsertene vil finne sted i Domkirken, Skur 2 eller konserthus­et, har også festivalen valgt å bringe kammermusi­kk ut til folket.

– Vi tar oss en svingom til Fargegaten og Østervåg fredag. Her vil vi holde gratiskons­erter på Cirkus, Blyge Harry og Frøken Phil, sier Lilleland.

Skotske «Maxwell Quartet» skal underholde med skotsk folkemusik­k og en og annen avstikker til den klassiske verden. Hvis vaeret spiller på lag blir det utendørs gatekonser­t i Fargegaten.

– Vi ønsker å åpne opp for et yngre publikum. Kanskje tenker de at kammermusi­kk er kult og interessan­t. Uansett blir det gøy å gjøre noe helt nytt.

Egne forestilli­nger for barn Nytt for året er at festivalen har utviklet og utvidet barneprogr­ammet.

– I år har vi jobbet for å invitere barnehager og skolefriti­dsordninge­r (SFO). Fredag kommer de til Sandnes kulturhus og Stavanger konserthus på lukkede visninger for å se «Ka då for?».

«Ka då for?» er et samarbeid med Regional arena for samtidsdan­s (RAS) og Sandnes kulturhus. Forstillin­gen vil vaere mulig å se for alle lørdag i Sandnes kulturhus.

– Det er en spennende sammensetn­ing av samtidsdan­s og kammermusi­kk, sier Lilleland.

Hun er opptatt av å bringe inn dyktige kunstnere i regionen som kan formidle scenekunst og musikk til barn.

– Vi er glade for å ha RAS med på laget. I tillegg er vi stolte av å kunne vise frem barneopera­en «Den magiske hatten» på søndag, som er lagd av lokale kunstnere. Vi håper mange barn vil ha glede av denne flotte forestilli­ngen.

Årets program

Tirsdag 07. august: y Åpningskon­sert i Stavanger

domkirke 19.00.

Onsdag 08. august: y Lunsjkonse­rt klokken 13.00 i

Skur 2. y Ettermidda­gskonsert klokken 17.00 i Skur 2. y Kveldskons­ert klokken 19.00

i Stavanger domkirke. y Håkon Austbø i samtale med Christian Ihle Hadland og

Jan Bjøranger i Stavanger domkirke klokken 20.45. y Sen kveldskons­ert i Stavanger domkirke klokken 22.00. Torsdag 09. august: y Lunsjkonse­rt klokken 13.00 i

Skur 2. y Ettemiddag­skonsert klokken

17.00 i Skur 2. y Kveldskons­ert i Stavanger

domkirke 19.00. y Kveldskons­ert i Sola ruinkirke 22.00.

Fredag 10. august: y Lukket forestilli­ng for barnehager og SFO klokken 11.00 i Stavanger konserthus. y Lukket forestilli­ng for barnehager og SFO klokken 11.00 i Sandnes kulturhus. y Lukket forestilli­ng for barnehager og SFO klokken 13.00 i Stavanger konserthus. y Lukket forestilli­ng for barnehager og SFO klokken 13.00 i Sandnes kulturhus. y Lunsjkonse­rt 13.00 i Skur 2. y Gratiskons­ert Fargegaten, Blyge Harry og Frøken Phil 19.00. y Kveldskons­ert klokken 20.00

i Utstein kloster.

Lørdag 11. august: y Familiefor­estilling «Ka då for?» klokken 13.00 i Sandnes kulturhus liten sal. y Konsert med Oslo Kammerakad­emi klokken 13.00 i Stavanger domkirke. y Familiefor­estilling «Ka då for?» klokken 15.00 i Sandnes kulturhus liten sal. y Bananaskon­sert klokken

19.00 i Kunsthall Stavanger. Søndag 12. august: Festivalar­tister deltar i Gudstjenes­te i Stavanger domkirke klokken 11.00.

Barneopera «Den magiske hatten» klokken 15.00 i Stavanger konserthus - mezzanien.

Avslutning­skonsert klokken 19.00 i Stavanger domkirke.

Mens de fleste konsertene vil finne sted i Domkirken, Skur 2 eller konserthus­et, har også festivalen valgt å bringe kammermusi­kk ut til folket

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway