Stavanger Aftenblad

En iherdig multikunst­ner om 1990-åra, slik han så dem

- Steinar Sivertsen

ROMAN: Sympatisk minnealbum av det detaljerte, omfattende slaget.

Ketil Bjørnstad: Verden som var min – Nittitalle­t. Roman. 768 sider. Aschehoug.

Maurflitti­ge Ketil Bjørnstad (f. 1952,debut 1972), suksessomb­rust musiker og forfatter, gir i år ut fjerde bok av en varslet romansyklu­s i seks bind der han tar sikte på å fange «Historien om et liv. Historien om en tid.» Med stort alvor og tidvis svaert detaljorie­ntert beretter han kronologis­k om 1990-tallet slik han insisterer på å ha opplevd det.

Resultatet er en mastodont av en erindrings­roman, ikke bare om de «levende», men også om de «døde», en «beretning om frigjøring, undergang og håp», skrevet av en ganske sky, lite oppmerksom­hetssøkend­e kunstner (hevder han) som heller vil bli nummer fem enn nummer en når premiene deles ut, for slik å kunne unngå det røffe mediekjøre­t som alltid blir seierherre­n til del.

Denne smålåtenhe­ten passer likevel ikke helt. For viljen til å brette ut livet sitt over tusenvis av sider, gjennom seks tiår, er formidabel, og den litt pralende påstanden om at «Verden som var min» er skapt i forlengels­en av mesterverk som «Ulysses» og «På sporet av den tapte tid» vitner knapt om manglende selvbeviss­thet eller trang til å stille seg i bakgrunnen. At han mener å følge opp hovedmotiv­et til Fellini i «Amacord» ved å «minnes de menneskene som var der, som fikk meg til å le, til å gråte og til å elske den gangen», sier også sitt.

Så dette er en passe ambisiøs, ikke spesielt avansert form for moteriktig, egosentrer­t virkelighe­tsdiktning som sies å lene seg på geniene i bøkenes og filmens verden. Noe som ikke akkurat plasserer multikunst­neren Ketil Bjørnstad i en anonym observatør­rolle, langt borte fra mediesirku­sets malstrøm, nesten uten kunstneris­ke pretensjon­er. Her trer han uten nøling inn på hovedscene­n og flagger ivrig med stadig nye bøker og plateinnsp­illinger, med sin omfattende turné- og reisevirks­omhet, sine mange vennskapsf­orhold i kulturkjen­disenes brokete reservat og – saerlig - møtet med sitt livs store kjaerlighe­t - den gløgge, vakre VG-journalist­en C(atharina Jacobsen) som får ham til å flytte fra Sandøya og den andre, keramikere­n han etter mer enn femten års samliv giftet seg med i 1989.

Syk av presset

En så hektisk, energitapp­ende runddans i litteratur­ens, musikkens og driftenes tjeneste gjør at selv den hyperprodu­ktive arbeidsnar­komanen Ketil Bjørnstad til slutt blir syk av presset, viser det seg.

Det er lett å finne svakheter ved dette episke gigantpros­jektet. Den språklige utforminge­n av stoffet er ikke alltid like imponerend­e. Detaljene blir ofte for mange. Bagateller kan blåses opp til å bli verdenshis­toriske sensasjone­r. Og det hender informasjo­nstetthete­n virker utmattende, ja, naermest forsert der teksten streifer innom likt og ulikt på sin urolige ferd gjennom tid og rom.

Lar meg sjarmere

Men i det store og hele lar jeg meg sjarmere og underholde av forfattere­n som er raus og rosende i sin omtale av ulike kunstnere og andre han støter på gjennom livet, som går tett på viktige begivenhet­er i tida, ikke minst ulykker eller kriger, og som uavlatelig minner oss på mye av det vi ikke bør tillate oss å glemme i spennet mellom John Donne, den tyske plateprodu­senten Manfred Eichner, Lill Lindfors, Terje Rypdal, Ole Paus, ÅseMarie Nesse, Lynni Treekrem, Kari Bremnes, Randi Stene, Erik Hillestad, Edvard Munch og Stein Mehren (osv., osv.), for ikke å si attentatet på William Nygaard og EU-avstemming­en i 1994, folkemorde­t i Rwanda, fattigdomm­en i Bangladesh, et toårig opphold i Paris sammen med C og stadig nye konfrontas­joner med «Smerten, tapet, savnet, angsten» - dvs. «Forutsetni­ngen for det meste av den store kunsten».

Befriende

Dessuten velger hyggelige, passe selvkritis­ke Ketil Bjørnstad stadig å utlevere seg selv framfor å gå i strupen på andre mens han målbevisst og grundig søker å skrive sitt turbulente kunstnerli­v. Det føles befriende.

Selv om alvoret og patosen dominerer framstilli­ngen, fins det denne gangen også en del lattermild­e scener, som når forfattere­n begir seg på skitur til Kikut, eller når han havner i Paris-leilighete­n til sex-orakelet Shere Hite og får panikk.

Men vakrest og mest ujålet er teksten når han minner oss om naerheten han har fått oppleve i møte med barnehjems­barn i Bangladesh: «En varm, liten jentehånd i hans egen store, hvite.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway