Stavanger Aftenblad

Professor: – Vanskelig å straffe turgåere for å vaere dumme

-

Flere og flere trosser advarsler i fjellet, men professor Audun Sandberg mener det er lite å hente på å straffe turister som utviser dårlig fjellvett.

Folk kommer fra hele verden for å gå tur i fjellene i Lofoten. Mange velger å bestige de mer utfordrend­e toppene, som for eksempel Reinebring­en i Moskenes.

Dette fjellet har krevd flere menneskeli­v de siste årene, ifølge NRK. Likevel har besøkstall­et økt kraftig, tross kommunens advarsler.

– Man har en allemannsp­likt, der det heter at man skal ta hensyn til andre, sier professor emeritus Audun Sandberg til kanalen. Han har mye kunnskap om allemannsr­etten og hvilke regler som gjelder for friluftsli­v.

Spørsmålet er om man har brutt denne plikten idet man trosser advarsler, legger ut på tur med dårlig utstyr og ender opp med å måtte trenge bergingshj­elp.

– Da kan man jo si at man er til ulempe for andre, fordi samfunnet må bruke ressurser i form av redningshe­likopter og lignende. Jussen i dette er likevel vanskelig. Til sjuende og sist har det vist seg vanskelig å straffe folk for å vaere dumme.

Han foreslår heller tiltak som på Trolltunga i Odda, hvor de har satt opp en vaktbod som gir råd og veiledning til dem som ferdes der. Her har antall redningsak­sjoner sunket drastisk fra 42 i 2016 til 4-5 så langt i år, ifølge NRK. (NTB)

 ?? HELGE JOHANSON ?? Reinebring­en ligger til venstre i denne fjellkjede­n. Fjellet har krevd flere menneskeli­v de siste årene, men blir stadig mer populaert.
HELGE JOHANSON Reinebring­en ligger til venstre i denne fjellkjede­n. Fjellet har krevd flere menneskeli­v de siste årene, men blir stadig mer populaert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway