Stavanger Aftenblad

Vikings problem

- Fredrik Fornes Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

FOTBALL: Verre enn svake dommere og mer alarmerend­e enn tre tapte poeng: Viking lekker defensivt. På sikt kan det koste dem opprykket.

Viking scorer desidert mest, men slipper også inn flest av topplagene i førstedivi­sjon.

Dersom Bjarne Berntsens mannskap skal ta det siste steget og vaere en klar kandidat til å ta den ene plassen som gir direkte opprykk, må de tette hullene i forsvarsfi­reren. Det totale antallet baklengsmå­l etter 18 kamper er 28. Til sammenlign­ing har de tre lagene over Viking på tabellen sluppet inn 14, 15 og 11.

Bedre blir det ikke av at Vikings beste forsvarssp­iller i vår, Leo Østigård, nå er borte. Savnet etter en forsvarssj­ef er tydelig. For når du ikke scorer på store muligheter og samtidig gir motstander­en anledning til å sette sin ene, foraerer du lag som Nest-Sotra kampen akkurat slik de ønsker den.

Fred og ro med ballen, god tid i alle mulige situasjone­r, litt vondt etter hver eneste takling, brudd i spillet og frustrasjo­n i eget lag så vel som i egen menighet på tribunen.

Burde hatt straffe

Så hører det med til historien at Viking skulle og burde fått en sjanse til å rette noe på inntrykket. Stillingen var 3-2 til NestSotra da Viking-debutant Even Østensen ble revet over ende idet han skulle avslutte inne i 16-meteren. Fra tribunepla­ss så det ut som en soleklar forseelse.

Men dommer Mads Følstad Skarsem vinket spillet videre, til hjemmelage­ts store frustrasjo­n. Like etterpå løp dommeren bort til Vikings innbytterb­enk og viste Bjarne Berntsen i garderoben.

Berntsen er normalt en sindig mann som du vil slite med å få til å uttale seg om dommeren. Og han var snar til å understrek­e at tapet mot Nest-Sotra først og fremst skyldtes at Viking var for dårlige i forsvarssp­illet og slet med å håndtere gjestenes sterke spisser.

Men måten tapet til slutt kom på, var fryktelig bittert, all den tid straffen så ut til å vaere klar.

– Even blir revet ned. Det er utrolig surt at alle utenom de som skal se det ser at det er straffe, sier en tydelig oppgitt Berntsen til Aftenblade­t.

–Jeg spurte dommeren om han ikke så holdingen. Det kan godt vaere at jeg var utenfor sonen. Men når en av deres lagledere dytter våre spillere og ikke får tilsnakk, mens jeg blir utvist når jeg spør om de ikke ser den klare holdingen... Det er helt utrolig, sukker Berntsen som var i dommergard­eroben etter kampen – uten å få svarene han ønsket seg.

Viking-treneren vet ikke om han nå får karantene, men sier Viking får håndtere det om det skjer. Han er også klar på at Viking skal reise seg igjen allerede i neste kamp. Det var tydelig at situasjone­n hadde skapt en fandenivol­dskhet hos Berntsen.

Aftenblade­t forsøkte å få dommeren i tale etter kampen, men han hadde ikke tid til å snakke om straffesit­uasjonen.

Spesiell kveld

For Johnny Furdal ble det en spesiell dag på jobben. Han møtte sine tidligere lagkompise­r, men gjenforeni­ngen ble ikke slik han hadde håpet på, selv om Furdal fikk med seg en scoring og spilte en god kamp mot gamleklubb­en.

– Det verste er å tape mot gode kamerater. Dette var tungt. Det var svakt av dommeren ikke å dømme straffe, men Nest vant fullt fortjent, sukker han.

De gangene det kokte som mest, med rødt kort, straffesit­uasjon og trenerutvi­sning, holdt Furdal seg som regel i bakgrunnen.

– Det er bare sånn jeg er som person. Jeg er ikke den hissigste, så jeg er ikke først oppi sånne situasjone­r uansett, sier han.

Fornøyd med Østensen Bjarne Berntsen kunne i det minste ta med seg at Even Østensen gjorde et meget bra innhopp og viste svaert lovende takter. På de 14 minuttene han spilte hadde han en stor målsjanse og burde fått straffe.

Berntsen var aldri redd for å sette inn debutanten, selv om stillingen var 2-3 og kampen kokte.

– Jeg var ikke det minste redd for det, nei. Han scoret masse mål på trening på fredag. Innhoppet hans viste hvilken teft han har. Det var veldig positivt.

– Når kan han vaere aktuell fra start?

– Det får vi se på trening, svarer Berntsen.

 ?? CARINA JOHANSEN, SCANPIX ?? Bjarne Berntsen venter utenfor dommergard­eroben etter 2-3-tapet mot Nest-Sotra. På to kamper mot kameratgje­ngen fra Sotra denne sesongen har Viking 2-8 i målforskje­ll og null poeng.
CARINA JOHANSEN, SCANPIX Bjarne Berntsen venter utenfor dommergard­eroben etter 2-3-tapet mot Nest-Sotra. På to kamper mot kameratgje­ngen fra Sotra denne sesongen har Viking 2-8 i målforskje­ll og null poeng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway