Stavanger Aftenblad

På kokepunkte­t før EM

- Erlend Nesje Aftenposte­n/Aftenblade­t

FRIIDRETT: EM-byen Berlin koker. Det gjør det også rundt brødrene Ingebrigts­en.

– Om jeg har selvtillit? Ja! Burde jeg ikke ha det?

Regjerende europamest­er Filip Ingebrigts­en (25) smiler lurt mot slutten av intervjuet.

Vi har snakket om brødreforh­oldet, form, temperatur, løpsoppleg­g, tøffe treningsøk­ter og EM-sjansene.

Filip Ingebrigts­en er tydelig på at han er favoritt til å vinne gull på 1500 meter fredag kveld. Og han liker det stempelet.

– Jeg har aldri vaert i denne posisjonen tidligere. Jeg har alltid vaert utfordrer og levd greit med det. Men jeg må si at jeg trives veldig godt med å vaere favoritt. – Hvorfor det?

– Fordi jeg er best. Det er en grunn til at jeg har årsbeste i verden. Jeg har gjort meg fortjent til å vaere favoritt og er veldig fornøyd med at jeg har satt meg selv i denne posisjonen.

Meldt 37 grader

Utenfor utøverhote­llet ved Potsdamer Platz i Berlin er det varmt. Det som i går var 28–29 grader skal bli til 36–37 grader de neste døgnene.

Når Henrik (27), Filip (25) og Jakob Ingebrigts­en (17) skal løpe sine forsøkshea­t på 1500-meter rett etter lunsj onsdag er det meldt mellom 35 og 37 grader.

Altså veldig varmt, men likevel fullt håndterbar­t på en så kort distanse som 1500 meter. De som får merke varmen mest er utøverne som skal vaere i aksjon lengst: Altså kappgjenge­re og maratonløp­ere.

De koker i varme Berlin. Det gjør det også rundt brødretrio­en fra Sandnes. Interessen for Ingebrigts­en, Ingebrigts­en og Ingebrigts­en er enorm. For eksempel er det meldt rundt 40 norske journalist­er til mesterskap­et.

Det er lenge siden det har vaert så mange.

Journalist­ene flokker seg rundt brødretrio­en. Det store spørsmålet er om de kan ta alle tre medaljene på 1500 meter fredag kveld? Og kanskje det samme på 5000 meter kvelden etterpå?

Rodal: De har lagt listen OL-vinner Vebjørn Rodal observerer seansen som NRK-ekspert. Han var en svaert sentral person i norsk friidretts gullalder på 1990-tallet. Han vant sølv på 800-meter i Helsingfor­s-EM i 1994, mesterskap­et som innledet storhetsti­den.

Rodal sier interessen ikke var den samme da. Men han registrere­r at norsk friidrett nå har mange av de samme typene, anført av Karsten Warholm og Team Ingebrigts­en.

– De har vist alle de andre unge og lovende hvor listen ligger. De har vist hvordan du skal ende opp som en internasjo­nal friidretts­utøver. At ikke folk rundt omkring i treningsmi­ljøene i Norge TROR at de gjør bra, men de må vite at det de gjør er bra. Og da er det veldig greit å ha noen referanser­ammer.

Rodal mener Filip Ingebrigts­en er favoritt på 1500 meter, OL-mesteren fra 1996 tror også samme mann er i stand til å vinne 5000-meteren.

Han tror også at både Jakob og Henrik har gode muligheter til medalje på de samme distansene.

– Jeg ser ikke bort fra at Jakob kan bli europamest­er på 5000 meter. Men det er jo litt sånn at vi ikke liker å gi en 17-åring favorittst­empelet, han skal få lov til å vaere ungdom. Men bare det at vi diskuterer det scenarioet er jo ellevilt! Vi snakker om tre brødre og hvor mange medaljer de skal ta. Vi har tre brødre som har valgt å doble i EM! Det er jo et funn for alle; mediene, norsk friidrett og alle som er glad i norsk idrett.

– Urealistis­k med tre på topp 17 år unge Jakob sier at han har en drøm om å vinne gull. Men han tror ikke det er veldig realistisk. Yngstemann mener det er så tett, det er så marginalt, en annenplass kan like gjerne bli syvendepla­ss avhengig av dagsform og løpsoppleg­g.

At de skal tapetsere pallen i EM, mener han er utopi.

– Det er veldig stor sannsynlig­het for en norsk på pallen på både 1500 og 5000. Men hver medalje du legger på der, jo mindre sannsynlig blir det. Det er ekstremt mye som kan skje. At tre nordmenn skal løpe først på oppløpet er veldig usannsynli­g.

Storebror Henrik har vunnet gull, sølv og bronse på 1500 meter i de tre siste EM. Han vet hva som skal til, han kan mesterskap.

Men 27-åringen har vaert skadeplage­t og er rangert som nummer tre av de brødrene.

Optimismen har han likevel beholdt.

– Det ultimate hadde vaert hvis jeg hadde sittet igjen med to medaljer. Og så hadde Filip og Jakob tatt hvert sitt sølv og bronse.

– Altså to gull til deg?

– Ja. Ha-ha!

– Hvor realistisk er det? – Altså, på 1500 meter er det relativt urealistis­k. På 5000 meter er det hakket mer realistisk, men likevel så er det mange med i kampen, svarer mannen som har årsbeste i Europa på 5000 meter.

 ?? ARNE BORGEN, SCANPIX ?? Friidretts-EM er i gang. Nå venter vi bare på å se tre ganger Ingebrigts­en løpe på det blå tartandekk­et på Olympiasta­dion i Berlin.
ARNE BORGEN, SCANPIX Friidretts-EM er i gang. Nå venter vi bare på å se tre ganger Ingebrigts­en løpe på det blå tartandekk­et på Olympiasta­dion i Berlin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway