Stavanger Aftenblad

Over alle støvleskaf­t

-

LEDER: Russetiden skal ikke vare i årevis, og den skal helst ikke få følger langt inn i voksenlive­t.

Først ble ti norske ungdommer arrestert på Kos i Hellas for å ha slåss. Så ble fem andre ungdommer arrestert på den greske øya Ios, etter at en 18-åring skal ha blitt jaget utfor en høy kant, falt og brukket begge beina, for så å ha blitt banket opp mens han lå nede.

Ungdommene har til felles at de er russ til neste år, de er høyst sannsynlig med i ulike russebusse­r, og de drar til Hellas for å feste - og slåss. Russebusse­r har sterkest forankring i Akershus og Oslo, og at det er konflikter mellom bussene er en del av greia. Også ungdommer herfra var innblandet i slåssingen på Kos.

Å reise til Syden alene som 18-åring er ikke noe nytt, det har pågått i årevis. At russen samles, fester og drikker, er heller ikke nytt.

Men på øyer i Middelhave­t samles nå så mange russ på så liten plass samtidig at konflikten­e og alkoholkon­sumet tar helt av. Det samme gjør gruppepres­set, skal vi tro Sjømannski­rkens natteravn Camilla Grimsby på Magaluf på Mallorca. Hun forteller om gråtende utslitt russ som dukker opp hos dem og ikke orker mer. Du skal ikke bare drikke og feste i en eller to uker, det blir kanskje forventet at du skal på strippeklu­bb, kjøpe sex, eller prøve narkotika for første gang. Fra Kos og Ios meldes det om mange som har blitt neddopet og havnet på sykehus, og om raserte hotellrom etter at så mange som 40 russ har vaert samlet på ett sted og holdt vorspiel. Det meldes om seksuell trakasseri­ng, og i noen tilfeller seksuelle overgrep.

Nei, det gjelder helt sikkert ikke alle. Og jo, vi husker fortelling­ene om ungdomsfes­ter på Ibiza for 20 år siden også.

Men i fjor var 600 norske russeungdo­mmer samlet på Ios samtidig, i år er det 1000. Det blir mengder av svaert fulle ungdommer som er langt vekke hjemmefra for første gang, blandet med dop, forventnin­ger om konflikter mellom ulike russebusse­r, og press på den enkelte om å bryte grenser.

Det er ikke saerlig smart. Og det gir ingen mening at gresk politi og norske myndighete­r må gripe inn fordi norske russeungdo­mmer skader seg selv og andre. Dere kan ikke drive å vaere russ i et helt år, dere kan ikke sette alle normer til side like lenge, og dere kan virkelig ikke oppføre dere helt skamløst og grenseløst i andres land og byer. Selvsagt kan dere ikke det. I verste fall kan det komme til å merke noen for livet. I beste fall er det å fore alle som vil ha slutt på all russefeiri­ng med svaert sterke argumenter for å gjøre akkurat det.

Det er virkelig å sparke grundig bein på seg selv.

Det er virkelig å sparke grundig bein på seg selv.

 ?? PAUL S. AMUNDSEN ?? Bareier Vallos Tseulimas sier måten nordmenn oppfører seg på Kos har endret seg drastisk de siste par årene.
PAUL S. AMUNDSEN Bareier Vallos Tseulimas sier måten nordmenn oppfører seg på Kos har endret seg drastisk de siste par årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway