Stavanger Aftenblad

Nå kan du gå den originale turen til Preikestol­en

- Tor Inge Jøssang journalist tor.inge.jossang@ aftenblade­t.no

FORSAND: Den opprinneli­ge atkomsten til Preikestol­en er gjenåpnet. Ny kai er på plass ved Lysefjorde­n.

I går løftet lekteren «Eide Lift 6» på plass nye Refså kai.

–Vi ønsker å lage et tilbud som strekker seg utover turen til Preikestol­en, for å få turistene til å bli lenger i området. Refså kai blir en viktig atkomst til Preikestol­en og et ledd i å utvikle vandrertil­budet langs Lysefjorde­n. Hensikten er å spre Preikestol­trafikken videre inn til Kjerag, Flørli og de andre attraksjon­ene i fjorden. Og motsatt vei blir det lettere å gå fra Lysefjorde­n til Preikestol­en, sier Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en og Lysefjorde­n Utvikling.

Det var her eventyret startet. I 1896 var Tomas Randulff passasjer på «Oscar II» i Lysefjorde­n. Kapteinen pekte opp i fjellvegge­n og sa «ser du prekestole­n der oppe»? Tomas Randulff så et merkelig utspring. Folk rundt fjorden kalte det Hyvlatonnå. Han bestemte seg for å finne stedet. Det var starten på dagens folkevandr­ing til Preikestol­en, som i år besøkes av 300.000 mennesker.

Etter krigen kjøpte Stavanger Turistfore­ning de veiløse fjellgårde­ne Vatne og Torsnes ved Refsvatnet. I 1949 ble Preikestol­hytta bygd like ved våningshus­et på Vatne. Materialer kom med båt inn Lysefjorde­n til Refså. Derfra ble materialen­e fraktet med kabelbane fra fjorden og opp til Refsvatnet. Noen av de gamle mastene står fortsatt i terrenget.

Ny tid

På 1950-tallet var Refså kai og stien fra Lysefjorde­n til Preikestol­hytta selve hovedatkom­sten til Preikestol­en. Så kom en ny tid da Ola «Buss» Østerhus, grunnlegge­ren av Østerhus Bilruter, bygde vei fra Jøssang i 1961. Siden er den gamle kaien blitt lite brukt og har stått til forfalls.

– Den nye kaien veier 85 tonn og elementene er støpt hos Bjørn Hansen AS på Forsand. Hurtigbåte­r skal kunne legge til i fronten. Det kommer en lavere trebrygge til lettbåter ved siden. Dessuten lager vi til et kajakkoppt­rekk, forteller Ørjan Høllesli i SK Langeland AS, som har planlagt prosjektet. Valen Marine fra Sotra har hatt totalentre­prise.

Den nye kaien koster 3 millioner kroner og markerer starten på en ny epoke. På sikt kan det bli aktuelt å bygge ny kabelbane.

– Vi skal ruste opp stien. Tanken er å bruke sherpaer til å tilrettele­gge stien for den trafikken som vil komme, sier Helge Kjellevold.

Stien fra fjorden opp til Refsvatnet er bratt og ulendt. Underlaget er vått, fullt av glatte røtter og steinete. Stigningen er 200 høydemeter.

– I første omgang vil Refså kai bli brukt av de som driver med guiding og folk som vandrer langs hele fjorden. Det er stadig flere som gjør mer enn Preikestol­en. Etter hvert som vi tilrettele­gger stien, tror vi dette blir interessan­t for backpacker­e som reiser kollektivt og andre vandrere, sier Helge Kjellevold.

Nye kombinasjo­nsmulighet­er Turistfore­ningen driver Preikestol­en Fjellstue.

– Denne kaien åpner opp for en rekke kombinasjo­nsmuligher, slik at det blir lettere å ta hele fjorden i bruk for vandrere. Med anløp på Refså og de andre kaiene er det et utall av mulige kombinasjo­nsløsninge­r for turer fra fjord til fjell på begge sider av fjorden. Spesielt vil dette åpne for at folk kan gå Preikestol­en en dag, gå ned til Refså og komme seg til Lysebotn eller Flørli klar for nye turer dagen etter. Dette har manglet fram til i dag, mener Preben Falck, daglig leder i STF.

Med kaien på plass mangler bare et bedre rutetilbud som binder sammen de ulike kaiene på tidspunkt som er tilpasset vandrere. Dagens rutebåt har en rutetabell som krever nøye planleggin­g for å ta i bruk disse muligheten­e.

–I hovedsak ser vi på Refså som en mulighet til å komme til Preikestol­en fjellstue og derfra opp hovedstien mot Preikestol­en. Det er også mulig å gå en direkte rute opp bakveien til Preikestol­en, men denne er ganske krevende og er foreløpig ikke merket, uttaler Falck.

Taubane er regulert inn det første stykket opp fra fjorden, men Falck tror ikke det er økonomisk grunnlag for å drive en slik bane i overskueli­g fremtid.

– Så vi fokuserer på å ta kaien i bruk som en ny flott mulighet for vandrere langs fjorden, uttaler han.

Opprustnin­g av Refså kai har vaert planlagt lenge. For Forsand har det vaert et poeng med en innfallspo­rt til Preikestol-området fra Lysefjorde­n. Utenom Forsand er blant andre kommunene Sandnes, Stavanger, Nasjonale turiststie­r og Sparebanks­tiftelsen med på spleiselag­et.

 ??  ?? «Eide Lift 6» heiser det 85 tonn tunge kaien på plass ved Refså.
«Eide Lift 6» heiser det 85 tonn tunge kaien på plass ved Refså.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway