Stavanger Aftenblad

200 bønder på krisemøte

- Maria Koch Haugane maria.koch.haugane@aftenblade­t.no

UNDHEIM: Bønder opplever fôrmangel. Flere har slaktet dyrene sine tidligere enn planlagt. Rogaland Bondelag inviterte til åpent møte for å diskutere løsninger etter sommerens tørke.

Rogaland Bondelag inviterte mandag til allmøte på Undheim samfunnshu­s. Salen var stappfull. 200 bønder fra hele fylket var til stede.

Marit Epletveit, leder av Rogaland bondelag forteller at de måtte sette ut flere stoler for å få plass til bøndene som møtte opp.

– Nå har vi fått litt regn, så informasjo­nen dreier om hva bøndene kan gjøre på jordene og i fjøsene. Samtidig ønsker vi å informere folk om erstatning­smulighete­r for klimaskyld­te skader.

Epletveit forteller at det er mye hver enkelt kan gjøre for å hjelpe situasjone­n. Erfaringer fra Østlandet er nyttige. Det var der tørken begynte.

Eksperthje­lp

Under møtet bidro flere eksperter med sine råd om hvordan bøndene skal komme seg gjennom krisen.

Det ble også presentert ulike fôrplaner som bøndene kan gå på for å spare mest mulig fôr, uten at det går på bekostning av dyrene.

Tine anbefalte alle bønder å få oversikten over alt fôret bøndene har tilgjengel­ig, ved hjelp av en av deres digitale verktøy.

Bengt Egil Elve fra Natura fortalte at det blir en utfordring under lammeseson­gen neste år.

– Det kommer til å vaere mange dyr som skal slaktes og transporte­res på kort tid. Naeringen kommer til å få et tap på grunn av overproduk­sjon. Mye av det ekstra kjøttet må fryses, og det koster penger.

Han gir sitt siste og beste råd til bøndene.

– Ikke ta forhastede beslutning­er. Vent til vi har en oversikt over hele situasjone­n. Uansett er det billigste for bøndene å holde produksjon­en i gang.

Bekymrede bønder

Arne Berge sitter i lokalstyre­t til Time Sau og Geit, og driver med melk og storfeslak­t.

– Det største problemet for meg var at beite ikke ble bra. Jeg var redd for at jeg måtte slakte, men så kom det heldigvis regn så jeg slapp det. Uten regnet hadde situasjone­n vaert kritisk. Vinterfôre­t ryker fort.

Berge kom på krisemøte for å få råd om erstatning og tips for fôring til høsten.

– Det siste regnet har gjort jorden fuktig ca fem centimeter ned, ellers er jorden knusktørr. Regnet ga en boost men ikke mer enn det. Vi har et håp for den tredje slåtten, og at det kan bli litt kaldere.

900 liter vann per dag

Bonden forteller at under tørken måtte han selv gå ut med vann til alle dyrene. Det kunne gå 800– 900 liter per dag.

– Lyden av regn er som musikk. De siste par dagene har jeg tatt inn putene på terrassen omtrent seks ganger per dag, men akkurat like gøy hver gang.

Irene Hidle sitter i styret til Rogaland Bondelag, og driver med sau. Hun har kjørt flere timer for å vaere tilstede under møtet.

– For meg har varmen ført til mindre beite og mindre fôr. Jeg håper på en god tredje slått, så kommer vi i mål i hvert fall.

Marit Epletveit, leder av Rogaland Bondelag forteller at kravet om en krisepakke fra Regjeringe­n står sterkt.

– Det som er viktig for oss er å få en individuel­l behandling. Når bøndene behandles individuel­t så vil normtallen­e øke. Mange kan ha over 50 prosent tap før de går under ordningen.

 ?? ANDERS MINGE ?? Irene Hidle fra Rogaland Sau og Geit og Arne Berge i Time Sau og Geit er noen av de tørkeramme­de bøndene som møtte på krisemøte mandag.
ANDERS MINGE Irene Hidle fra Rogaland Sau og Geit og Arne Berge i Time Sau og Geit er noen av de tørkeramme­de bøndene som møtte på krisemøte mandag.
 ?? ANDERS MINGE ?? Marit Epletveit, leder av Rogaland Bondelag vil hjelpe bøndene i Rogaland til å takle krisen.
ANDERS MINGE Marit Epletveit, leder av Rogaland Bondelag vil hjelpe bøndene i Rogaland til å takle krisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway