Stavanger Aftenblad

Konflikt med kommunen deler fortauet i to

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Etter at kommunen stakk spaden i jorden hos en huseier i Eidsvollga­ta, har et stort jordras ødelagt deler av eiendommen og fortauet. Huseier krever erstatning. - Ikke vår feil, mener kommunen.

Siden 2016 har det pågått veiarbeid i Christian Kroghs gate, en vei som blir mye brukt av skolebarn til og fra Trones skole. I sommer kom endelig asfalt og fortau på plass. Problemet er at det nye fortauet er delt i to av et stort jordras.

– Nå naermer det seg skolestart og derfor må vi se hvilke tiltak som kan sikre at barn får en trygg skolevei. Det er det viktigste og det som haster mest akkurat nå, sier Kjersti Ohr, virksomhet­sleder for vann, avløp og renovasjon i kommunen.

Årsaken er en fastlåst konflikt mellom huseier og Sandnes kommune. Huseieren mener Sandnes kommunes arbeid i skråningen har forårsaket raset, men kommunen nekter å påta seg ansvaret. Ingen vil ta regningen for å opparbeide den ødelagte skråningen.

Dette er saken

I 2015 fikk huseier i Eidsvollga­ta 91, i likhet med en rekke andre huseiere, pålegg om å skille overvann og kloakk. Huseier ble enig om at kommunen skulle overta entreprenø­ransvaret for hele prosjektet. Kommunen startet arbeidet i juni 2017. Etter et omfattende arbeid i en bratt, beplantet skråning mellom huset i Eidsvollga­ta og Christian Kroghs gate, fullførte kommunen arbeidet.

«I løpet av september, og saerlig oktober, da det regnet som verst, begynte jordmassen­e å ski ut. 2. juledag skjedde så den store utglidning­en. Samtidig oppdaget vi sprekker i den søndre del av skråningen, både på tvers og langs steintrapp­en ned til tverrveien. De første to ukene etter raset fortsatte det med smårenning og mindre jordutglid­ninger langs den stadig brattere raskanten», skriver grunneier i en oppsummeri­ng av saken sendt til kommunen.

Huseier ønsker foreløpig ikke å uttale seg i saken i påvente av utfallet. De har engasjert advokat og saken kan ende i retten.

– Kommunen har gravd i skråningen for å skille overvann og spillvann. I ettertid har det kommet store mengder nedbør som gjør at deler av skråningen har rast ut. Kommunen og grunneier blir ikke enige om hvem har ansvaret. Nå venter vi på neste utspill fra grunneiers forsikring­sselskap, sier Ohr.

Flere årsaker til raset Kommunen har fått utarbeidet to rapporter. I Norconsult sin rapport står det at årsaken til utglidning­en trolig er en kombinasjo­n av flere sammenfall­ende uheldige omstendigh­eter: y Skråningsh­elling y Mektighet matjord (lagtykkels­e) y Mye nedbør over lang tid y Omrøring av masser y Fjerning av vegetasjon y Arbeid utført sent på vekstseson­g slik at ny vegetasjon ikke er etablert.

Huset i Eidsvollsv­egen 91 og tilhørende skråning ble etablert en gang før 1960. Vegetasjon (traer og busker) har trolig vaert årsaken til matjorden har holdt seg på plass siden skråningen ble etablert, heter det i rapporten.

– Kommunen erkjenner ikke ansvar. Vi har fått utarbeidet to uavhengige rapporter som begge mener at arbeidet ikke har en direkte sammenheng med raset. Rapporten peker på flere årsaker. Vi opplevde flere jordras i forbindels­e med de store nedbørsmen­gdene i vinter, sier Ohr.

Krever erstatning

Også grunneier har fått utarbeidet en selvstendi­g rapport.

Advokatfir­maet Projure, som represente­rer grunneier, mener alle tre rapportene slår fast at kommunens gravearbei­d, samt fjerning av bindinger fra beplantnin­g i skråningen, er trukket frem som hovedårsak til utglidning­en

I brev Projure krever huseier at kommunen betaler for ny opparbeide­lse av skråningen, samt utgifter til advokat og andre faglige råd.

– Vi har mottatt en reklamasjo­n fra huseierne på arbeidene vi utførte i skråningen. Reklamasjo­nen har blitt besvart av kommunens forsikring­sselskap, Protector Forsikring, som ikke har erkjent ansvar, sier Ohr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway