Stavanger Aftenblad

Spesialenh­eten mener politi-ansatt brøt taushetspl­ikten

- Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no Johanne Mikkelsen Espeland johanne.mikkelsen.espeland@ aftenblade­t.no

FORELEGG: En ansatt ved utlendings­avsnittet i Sør-Vest politidist­rikt har fått et forelegg på 15.000 kroner av Spesialenh­eten for politisake­r.

Ett år og tre måneder etter at forholdet ble anmeldt har en ansatt ved Sør-Vest politidist­rikt fått ett forelegg på 15.000 kroner for søk i politiets register uten legitim grunn, og for brudd på taushetspl­ikten.

Spesialenh­eten bekrefter at den ansatte har blitt ilagt bot, og subsidiaer­t femten dagers fengsel for forholdene.

Advokat Thomas Wyller var den som leverte anmeldelse om urettmessi­g bruk av informasjo­n. Den taushetsbe­lagte informasjo­nen gjelder hans klient.

– Rasistisk motivert

Den ansatte var klientens nabo. Advokat Wyller forteller om flere utsendte bekymrings­meldinger, og tilsynelat­ende ønske om utkastelse.

– Under mitt arbeid med min klients utlendings­sak kom det frem at familien har en nabo som ønsket dem bort fra borettslag­et. Denne nabo sjikanerte og trakassert­e dem jevnlig og var trolig kilden til en rekke bekymrings­meldinger, hovedsakel­ig til barneverne­t, men også til NAV. Barneverns­vakten kom flere ganger, men det var aldri noe hold i disse anklagene, og alle sakene ble henlagt uten videre oppfølging, sier Wyller.

Aftenblade­t har fått tilgang på fem bekymrings­meldinger som barneverne­t har gjort undersøkel­ser på. Svaret på samtlige er ganske likt.

– Barneverne­t vurderer at store deler av innholdet i meldingen er direkte sjikanered­e, trakassere­nde og rasistisk motivert, skriver barneverne­t i sine rapporter.

Rettslig grunnlag

Det er disse bekymrings­meldingene som satte Wyller på sporet av at noe var galt.

– Det viste seg at vedkommend­e nabo var ansatt i Utlendings­avdelingen ved Stavanger politikamm­er. Omtrent ti dager etter jeg sendte et brev til Utlendings­nemnda mottok jeg en henvendels­e fra disse om å kommentere «et anonymt tips» innlevert Utlendings­avdelingen ved Stavanger politikamm­er, sier Wyller.

Han leverte en anmeldelse av forholdet til spesialenh­eten 7. april 2017.

– Det er ikke ofte spesialenh­eten kommer til at politiet har gjort noe feil, sier Wyller og legger til at det er tilfredsst­illende at Spesialenh­eten fungerer etter sitt formål, også ved ivaretakel­se av en ung papirløs somalisk barnemor.

Spesialenh­etens vurdering Tre vitner opplyste at den politiansa­tte hadde gitt dem opplysning­er som måtte vaere taushetsbe­lagte. I avhør bekreftet den ansatte å ha søkt på Wyllers klient, og deretter gitt de tre vitnene taushetsbe­lagt informasjo­n, skriver Spesialenh­eten i sammendrag­et om saken.

Rune Fossum ved Spesialenh­eten bekrefter saken. Han henviser til sakssammen­draget, og ønsker ikke å kommentere saken.

Både Wyller og hans klient er fornøyde med at spesialenh­eten kom til et positivt påtalevedt­ak.

– For egen del vil jeg si at saken også illustrere­r viktighete­n av en fri advokatsta­nd som har vilje og evne til følge opp slike forhold innenfor offentlig forvaltnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway