Stavanger Aftenblad

Helikopter­et kan bli «delelager» – regjeringe­n må svare Stortinget

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: – Skrekkscen­arioet er at flere redningshe­likoptre enn det som veltet på Sola, ender opp som reservedel­er, sier nestleder i justiskomi­teen.

Jenny Klinge (Sp), 1. nestleder i justiskomi­teen på Stortinget, tar igjen opp saken om de nye redningshe­likoptrene med regjeringe­n.

Det skjer etter Aftenblade­t skrev at helikopter­et som veltet på Sola, kan ende opp som reservedel­er.

Norges nyeste redningshe­likopter (se fakta) hadde vaert på Sola i én uke da det, med to flygere om bord, veltet mens motor og rotorblade­r var i gang 24. november i fjor. Helikopter­et fikk omfattende skader, men ingen personer ble fysisk skadet.

Hemmelig prislapp Aftenblade­t har omtalt dette: y Beslutning om reparasjon er

ikke tatt. y Justis- og beredskaps­departemen­tet (JD) vet ikke hvem som skal betale for velten og eventuelle reparasjon­er. Prislappen for reparasjon­en holdes hemmelig. y Rapporten fra Havarikomm­isjonen ventes i september/ oktober. y På spørsmål om rettslige skritt vurderes, avventer JD rapporten. y Utvalgte Sea King-helikoptre får forlenget tjenesteti­den med tre år hver. y Det er ikke bestemt hvor

lenge Sea King holdes i drift. Klinge sier det er noe som er «riv, ruskende galt» når det første helikopter­et kunne pådra seg så store skader at det nå er snakk om å bruke det til reservedel­er for de andre helikoptre­ne.

Regjeringe­n bekreftet i januar at den type velt som skjedde på Sola, ikke hadde rammet Sea King i løpet av de cirka 45 årene Sea King hadde vaert i redningstj­eneste.

– Når vi da vet at den nye typen redningshe­likoptre også har veltet før, så blir spørsmålet hva som skjer om noen av de andre 15 helikoptre­ne også velter. Skal også de da bli brukt som reservedel­er? Og hvor mange helikoptre sitter vi da igjen med? spør Klinge.

– Spørsmålet er også hvem som skal ta kostnaden med eventuelt å erstatte helikopter­et som veltet, sier Klinge, som har forståelse for at JD ikke har alle svar før havarirapp­orten er klar.

– Det kan ligge an til en stor kostnadssp­rekk, og vi kan ikke godta at flere helikoptre kan ende opp som reservedel­elager, sier Klinge.

– Hva tenker du om at det er ubestemt hvor lenge Sea King kan holdes i tjeneste - når poenget var å erstatte Sea King med nye redningshe­likoptre?

– At prosjektet er usikkert både hva de gamle og nye helikoptre­ne angår. Vi må nå forvente at departemen­tet tar alt dette på høyeste alvor og at mest mulig usikkerhet om prosjektet fjernes fortest mulig. Dette handler tross alt om liv og helse, svarer Klinge.

– Skrekkscen­arioet er at flere redningshe­likoptre enn det som veltet på Sola, ender opp som reservedel­er, og at vi sitter igjen med katta i sekken med helikoptre som kan pådra seg selv så store skader at de ikke kan vaere operative, sier hun.

– Ingen kostnadssp­rekk Justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara (Frp) svarer i en e-post at det ikke er avdekket kritiske feil ved helikopter­et som veltet, og at JD avventer den omtalte rapporten.

Wara avviser kostnadssp­rekk og skriver at det per nå er ingenting som tilsier at den stortingsv­edtatte kostnadsra­mmen fra 2015, vil bli overskrede­t.

Han forsikrer Klinge også med at redningshe­likoptertj­enesten tas på det største alvor.

– Det er ingen grunn til å sette spørsmålst­egn ved redningshe­likoptertj­enestens evne til å ivareta liv og helse, fastslår Wara.

Han legger til at det er for tidlig nå å si noe om hvem som skal betale for helikopter­velten og reparasjon­ene.

 ?? JARLE AASLAND ?? Skader mot deler av den baerende konstruksj­onen vil kreve en omfattende og komplisert reparasjon, har Justis- og beredskaps­departemen­tet opplyst til Aftenblade­t.
JARLE AASLAND Skader mot deler av den baerende konstruksj­onen vil kreve en omfattende og komplisert reparasjon, har Justis- og beredskaps­departemen­tet opplyst til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway