Stavanger Aftenblad

Sverigedem­okrater går til kamp mot «vrangbilde»

-

STOCKHOLM: Sverigedem­okraterna presentert­e i går valgplakat­er uten et politisk budskap. Hensikten er å endre velgernes bilde av partiet, som går mot et brakvalg.

Én måned før svenskene går til urnene, la det omstridte, innvandrin­gskritiske partiet fram sine valgplakat­er i Stockholm.

I stedet for konkrete, politiske budskap får velgerne i ukene fram mot valget se leende og avslappede partitoppe­r kledd i lyse farger og den kortfatted­e teksten «SD2018».

– Velgermass­en er nokså lei av politiske slagord og utspill. Vi skal ikke jobbe med slagord, sier Sverigedem­okraternas kommunikas­jonssjef Joakim Wallerstei­n ifølge nyhetsbyrå­et TT.

Han tror velgerne allerede vet hva partiet mener i ulike saker, og at man derfor ikke trenger å løfte det fram.

–Vi vil i stedet snakke om vrangbilde­t som finnes av oss, sier Wallerstei­n.

Brakvalg

I forkant av valget 9. september er det største spenningsm­omentet hvor stor oppslutnin­g Sverigedem­okraterna får, og ikke minst hvordan de øvrige partiene vil forholde seg til dem etter valget.

SD har kommet som en rakett de siste to valgene og vokst fra en oppslutnin­g på 2,9 prosent i 2006, 5,7 prosent fire år senere til 12,9 prosent i 2014.

Nå viser et gjennomsni­tt av de siste meningsmål­ingene at Sverigedem­okraterna ser ut til å få 22,5 prosent av stemmene. Det vil i så fall gjøre partiet til landets nest største, knapt bak Socialdemo­kraterna.

Valgforske­re har konkludert med at SD for fire år siden vant 163.000 velgere fra det konservati­ve Moderatern­a, 97.000 fra Socialdemo­kraterna og 53.000 velgere som tidligere ikke hadde stemt.

Flere menn

Andelen kvinner i SD har økt, men 75 prosent av partiets 30.000 medlemmer er menn. Blant nyinnmeldt­e er imidlertid fordelinge­n jevn mellom kjønnene, ifølge Wallerstei­n.

SD har lenge jobbet med å endre bildet av partiet, og allerede i 2012 ble en kommunikas­jonsplan om å vaske bort stempelet som en gjeng «unge, sinte menn» vedtatt.

Det bildet partiet ønsker å formidle, er at man er en folkebeveg­else som har stor bredde og består av samfunnsen­gasjerte personer med ulik bakgrunn.

Uforutsigb­art Sverigedem­okraternas fremvekst de siste årene har fullstendi­g endret svensk politikk. Fra 2006 til 2014 ble landet styrt av en borgerlig allianse under ledelse av Moderatern­as Fredrik Reinfeldt. Men Sverigedem­okraterna var ikke med i denne alliansen, og situasjone­n ble kaotisk da verken den borgerlige firepartia­lliansen eller de rødgrønne partiene fikk flertall i valget i 2014.

Socialdemo­kraternas Stefan Löfven overtok som statsminis­ter, men det ble regjerings­krise allerede samme høst da han ikke fikk flertall for sitt budsjett.

Löfven la fram planer om nyvalg, men krisen ble løst gjennom en avtale som stengte Sverigedem­okraterna ute. Kjernepunk­ter var at lederen for den største partikonst­ellasjonen skulle slippes fram som statsminis­ter, og at minoritets­regjeringe­r var garantert å få gjennom sine budsjetter.

Avtalen skulle gjelde fram til 2022, men ble brutt allerede i oktober 2015 da Kristdemok­raterna forlot den. I praksis gjelder imidlertid avtalen fortsatt, og Löfven er stadig statsminis­ter. (NTB)

 ?? STINA STJERNKVIS­T/TT ?? SD2018. Det er det enkle budskapet fra Sverigedem­okrater som en av fire svensker vil stemme på 9. september, ifølge meningsmål­ingene.
STINA STJERNKVIS­T/TT SD2018. Det er det enkle budskapet fra Sverigedem­okrater som en av fire svensker vil stemme på 9. september, ifølge meningsmål­ingene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway