Stavanger Aftenblad

Hvilke forbilder gir vi de unge?

- Lars Eielsen Stavanger

RUS: Når det gjelder legaliseri­ng av narkotika, er det våre holdninger de unge ser på når valgene skal tas.

Å legalisere bruk og kjøp av narkotika er sikkert velment i og for seg, det vil jo fjerne den ulovlige trafikken som vi opplever. Stoffmisbr­uk er relativt lett å oppdage. Vi ser tydelig hva det fører til og dem det går ut over.

Hva er det som frister spesielt ungdom til å eksperimen­tere med stoff ? Har de for lite som «trenger dem», eller har de for lite ballast til å stå imot fristelsen? Eller trenger de en fluktmulig­het? Ungdom har i dag relasjoner som rekker langt ut over familien og foreldrene­s innflytels­e. Det er i dag mye lettere å transporte­re, omsette og skaffe penger til finansieri­ng av narkotika. Er det da fritt spillerom for «haiene» og politiet sitt ansvar å stanse virksomhet­en?

Politiet kan ikke annet enn å skrape overflaten med noen beslag i ny og ne. Foreldrene­s og skolenes innflytels­e er ganske begrenset, og mange unge har mye penger mellom hendene. Da er det fristende å ty til legaliseri­ng. Så slipper vi problemer med smugling, uren vare og slike ting. Det er jo myndighete­ne som gir tillatelse­n.

Når en lege stiller en diagnose, starter han med symptomene og vurderer mulige årsaker. Så tar han en del prøver og finner så ut hva som feiler pasienten. Behandling­en kommer etter en vurdering av hva som kan kurere sykdommen. Hva gjelder stoffavhen­gighet, ser vi at man hopper over den grunnlegge­nde vurderinge­n av hva problemene skyldes. Vi ser på symptomene, og prøver å gi behandling uten å fjerne årsaken.

Og hva er så det? Foreldrene? Samfunnet? Venneflokk­en/dårlige kamerater. I frigjøring­ens og menneskere­ttighetene­s navn har vi i dag endret på mye av det som tidligere var rettesnor for godt og vondt. Vi er så opptatt av økonomisk vekst, komfort og teknologis­k utvikling at det blir liten tid til ettertanke. Forurensni­ng, sløsing med ressurser og frivillig innsats har vi jo ideelle organisasj­oner og foreninger som tar seg av. Så leter ungdommene etter et levesett som er verd å satse på. Da er faren stor for at reklame og profitt overtar styringen.

Ungdom trenger å ha tilhørighe­t til andre, føle et fellesskap med venner. Og ikke alltid er disse vennene de rette til å ta styringen over livet. Da er man tilbake til det forkasteli­ge svaret, foreldrege­nerasjonen. Hvilke forbilder gir vi de unge? Hvilke normer gir vi dem til å ta sine avgjørelse­r ut ifra? Rollebilde­r eller idoler har en enorm betydning, en gammel sannhet.

Det starter som regel med alkohol, noe vel ikke mange er uenige i. Hvilken status har en avholdsper­son i samfunnet vårt? For ikke å snakke om totalavhol­d. Et slikt standpunkt er jo nesten å betrakte som latterlig og moralisere­nde. Men det er våre holdninger de unge ser på når valgene skal tas. Dette gjelder i de fleste kulturer. Vi har jo unge mennesker blant oss som ikke rører alkohol. Hva kan det komme av? Spørsmålen­e er mange og svarene er ikke alltid lette å ta inn over seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway