Stavanger Aftenblad

Kommunene på NordJaeren står sammen

- Pål Morten Borgli Varaordfør­er i Sandnes, Frp

KOMMUNESAM­MENSLÅINGE­R: Etter hete sommerdage­r var det nesten ventet at det måtte komme noe gammelt oppgulp fra sentrale samfunnsak­tører i Stavanger (Jostein Soland 6.8.).

Vi har i mange år visst hva Stavangerr­egionens naeringsfo­rening, NHO og folkevalgt­e i Stavanger har ønsket seg i en ny kommuneref­orm, og det ble i 2015 og 2016 gjort et grundig arbeid i flere runder kommunene i mellom.

Rungende nei

Sandnes hadde flere naboprater med bl.a. Klepp, Time, Hå, Gjesdal, Forsand, Sola og Stavanger. Kommunene har fulgt regjeringe­ns ordre fra dag en i dette arbeidet. Det var ingen flertall for en fusjon blant Jaerkommun­ene, og Gjesdal takket for seg i sonderinge­ne. Vi satt igjen med Stavanger, Sola og Sandnes ved forhandlin­gsbordet. Det ble laget et dokument som gikk ut til folket på høring. Det ble et rungende nei med over 80 prosent i både Sola og Sandnes, til Stavangers store skuffelse naturligvi­s.

Jeg tror det har flere årsaker, men jeg var tidlig ute og advarte mot å benytte Nord-Jaeren kommune, da dette strider mot alt arbeid og profilerin­g som er gjort av Stavangerr­egionen internasjo­nalt. At Sandnes og Sola har landets laveste kommunale avgifter og ingen eiendomssk­att, er også en viktig faktor for bedrifter og folk flest.

Det er så trist igjen å lese fra vår gode naboby i nord at demokratie­t betyr ingenting, men kun et Stor-Stavanger. Jeg syns nå at den ellers så kloke Soland nå må legge vekk dette gnålet og bli med å se fremover, for her på Nord-Jaeren har vi funnet sammen, og vi står sammen på alle de viktigste områdene.

Burde fått unnskyldni­ng

Sandnes har tatt et stort ansvar for boligbyggi­ng for unge barnefamil­ier, som strømmet til regionen da oljeprisen føk til vaers, og bedriftene trengte folk. Det at oljeprisen skulle ned på under 29 dollar var det vel ingen i hele Norge som trodde på, men at det rammet spesielt de unge med minst ansiennite­t burde Jostein Soland tatt mer på alvor enn peke på Sandnes-politikern­e. Jeg kjenner unge ledige oljearbeid­ere som fortsatt står med 0,- i inntekt, og de burde fått en unnskyldni­ng fra skribenten, for de har det veldig vanskelig. Dette landet går som vanlig så det griner, og vår region skal vaere den beste på naeringsut­vikling, og vi skal ha de beste betingelse­ne for innbyggere og naeringsli­v.

Nå må vi stå sammen

Vi som utgjør politisk ledelse, har møter med bedrifter hver eneste uke og lytter til både muligheter og utfordring­er. Det er latterlig at Soland trekker frem bedrifter som er solgt eller flyttet adresse i denne sammenheng­en, fordi det er ikke en eneste bedrift som er solgt eller har flyttet på seg på grunn av usynlige kommunegre­nser. Det eneste merkbare skille vi har mellom kommunene er bomstasjon­ene som naeringsfo­reningen dessverre har støttet opp om. Nå må vi alle stå sammen slik bare Nord-Jaeren kan og utnytte de komparativ­e fortrinn vi har i denne delen av landet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «Det er så trist igjen å lese fra vår gode naboby i nord at demokratie­t betyr ingenting, men kun et Stor-Stavanger», skriver Pål Morten Borgli.
PÅL CHRISTENSE­N «Det er så trist igjen å lese fra vår gode naboby i nord at demokratie­t betyr ingenting, men kun et Stor-Stavanger», skriver Pål Morten Borgli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway