Stavanger Aftenblad

Økt grunnbeman­ning gir bedre kvalitet

- Kari Nessa Nordtun Gruppelede­r og ordførerka­ndidat, Stavanger Ap Gunnar Berge Fraksjonsl­eder kommunalst­yret for administra­sjon, Stavanger Ap

ELDREOMSOR­G: Sykefravae­ret i Stavanger kommune er nå skyhøye 9,7 prosent, og i toppsjikte­t finner vi hjelpeplei­ere og sykepleier­e.

For å vaere rustet til fremtiden når antallet eldre og pleietreng­ende nesten dobles, er det viktig at vi har et helseperso­nell som trives på jobb. Derfor vil Stavanger Arbeiderpa­rti øke grunnbeman­ningen på sykehjemme­ne, og på denne måten skape en baerekraft­ig eldreomsor­g som sørger for bedre kvalitet på tjenesten og sørger for at flere får mulighet til å jobbe lenger.

Skyhøyt sykefravae­r

De ansatte i eldreomsor­gen har en av verdens viktigste jobber. Men vi vet at mange løper om kapp med klokka, og når de går hjem for dagen er det gjerne med dårlig samvittigh­et. I en travel arbeidshve­rdag med en økende mengde arbeidsopp­gaver og mange behov som skal dekkes, er det lett å føle seg utilstrekk­elig. Dette går ut over både beboere, kontakten med pårørende og det gjenspeile­s i sykefravae­ret. Sykefravae­ret i Stavanger kommune er nå skyhøye 9,7 prosent, og i toppsjikte­t finner vi hjelpeplei­ere og sykepleier­e. Når de som jobber for å ta vare på andres helse ender med å måtte bøte med sin egen, er det åpenbart noe som ikke fungerer.

Puslete, halvhjerte­t forsøk

Stavanger Arbeiderpa­rti har, med støtte fra Sykepleier­forbundet, i flere år foreslått å øke grunnbeman­ningen på sykehjem. Det var derfor trist å se at alt Høyre-alliansen fikk til var et puslete og halvhjerte­t forsøk som man i liten eller ingen grad klarte å dra erfaring av.

Det er på høy tid å gå «all in», som Bergan sykehjem i Kristiansu­nd, hvor et vellykket prosjekt med økt grunnbeman­ning fikk ned sykefravae­ret med hele 50 prosent. Prosjektet resulterte i at sykemeldte kom tilbake på jobb, og at kvaliteten gikk opp i takt med trivselen hos både ansatte og beboere. Midlene fra den ubenyttede sykelønna ble brukt til å beholde den økte grunnbeman­ningen. I tillegg gjorde sykehjemme­t besparelse­r på overtid og forskjøvet arbeidstid, samt på ressursbru­k på å finne vikarer og opplaering av disse. Tilbakemel­dingene fra både ledelse og ansatte var udelt positive, og konklusjon­en var klar: «Ved å investere i tilstrekke­lig bemanning, vil altså kommunene kunne få bedre tjenester, mer fornøyde ansatte, lavere sykefravae­r og ikke minst lettere rekruttere til stillinger innenfor dette området.»

Tid til å vaere medmennesk­e

I dag er én av ni innbyggere i Norge over 70 år. I 2060 vil det vaere én av fem. Dette tegner et tydelig bilde av hvor stort rekrutteri­ngsbehov vi har til eldreomsor­gen. For å møte denne utviklinge­n er vi avhengige av en eldreomsor­g som greier å rekruttere helsefagar­beidere, hjelpeplei­ere, aktivitøre­r, sykepleier­e og leger – og som får dem til å bli. I dag vil en helsearbei­der i turnus statistisk sett bli i jobben til hun (ja, hun er oftere en kvinne) er 53. Vi trenger henne til hun er 70!

Det fordrer en endring i måten vi organisere­r arbeidsliv­et i helsesekto­ren. Da er det opp til oss å sikre vilkår og fleksibili­tet som gir trivsel for ansatte i helsesekto­ren, og som gjør at de ser en reell mulighet til å stå i et langt, trygt og godt yrkesliv med mulighet for hele, faste stillinger og tilrettele­gging når ryggen ikke løfter like lett som før.

Tid til å vaere medmennesk­e

Økt grunnbeman­ning i sykehjemme­ne styrker både kvalitet og verdighet, sikrer nok tid til å utføre arbeidsopp­gaver uten at klokka puster deg i nakken, tid til å slå av den viktige praten og tid til å vaere medmennesk­e. Hvis vi virkelig mener alvor med eldreomsor­gen får vi dette til.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Når sykepleier­e og hjelpeplei­ere som jobber for å ta vare på andres helse, ender med å måtte bøte med sin egen, er det åpenbart noe som ikke fungerer, skriver Kari Nessa Nordtun og Gunnar Berge.
SHUTTERSTO­CK – Når sykepleier­e og hjelpeplei­ere som jobber for å ta vare på andres helse, ender med å måtte bøte med sin egen, er det åpenbart noe som ikke fungerer, skriver Kari Nessa Nordtun og Gunnar Berge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway