Stavanger Aftenblad

Arkeologis­k museum vil satse på vikingtide­n med nytt bygg

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no Hanne Marie Lenth Solbø hanne.marie.lenth.solbo@ aftenblade­t.no

STAVANGER: De siste ti årene har Arkeologis­k museum planlagt et nybygg hvor de blant annet kan formidle mer vikinghist­orie. Målet er at det skal stå ferdig i 2022.

Politikere, private aktører og organisasj­oner har lenge ønsket et besøkssent­er i Stavanger som formidler vikinghist­orie.

Våren 2019 er det planlagt at et eget Viking-senter skal stå ferdig i Stavanger sentrum.

Arkeologis­k museum har allerede et eksisteren­de tilbud for de vikinginte­resserte, med egne utstilling­er og omvisninge­r som formidler vikingtide­n. Mangel på plass gjør derimot at kun en brøkdel av vikingtids­funnene fra Rogaland er utstilt i dag. Nå ønsker de å utvide arealet for å stille ut flere gjenstande­r fra viking-tiden.

– Vi har både flotte sverd og økser gjemt vekk i kjelleren. Vi har totalt én million gjenstande­r som vi tar godt vare på, men som ikke er synlige for folk, sier direktør ved Arkeologis­k museum, Ole Madsen.

Per dags dato er museumsbyg­get på 682 kvadratmet­er. De ønsker nå et nybygg som skal inneholde formidling­sareal på 1400 kvadratmet­er.

Med større areal ønsker de å utvide utstilling­skapasitet­en og annen publikumsr­ettet virksomhet, samtidig som de kan forbedre kvaliteten på det allerede eksisteren­de formidling­stilbudet. Dette er et ønske museet har hatt siden 2009.

– Det er vårt felles ansvar å vise frem kulturarve­n vår på en verdig måte, slik at kommende generasjon­er får verdifull innsikt i lang tid fremover, sier Madsen.

Nå håper Arkeologis­k museum og Universite­tet i Stavanger (UiS) at de får bevilget midler i det nye statsbudsj­ettet som kan finansiere bygget.

– Vi mener at det er på høy tid at Rogaland og UiS får bevilget sitt universite­tsmuseum nå. Da kan bygget stå ferdig allerede i 2022.

Populaert tilbud

Selv om vikingtide­n er en epoke som varte i knappe 250 år, har den etterlatt seg spennende historier mennesker i det 21. århundre fascineres av.

Ikke minst har tv-industrien utnyttet seg av denne fascinasjo­nen, og skapt underholdn­ing av vikingtide­n med serier som «Vikings» og «Vikingane». Popularite­ten har skapt en økende interesse hos turistene.

– «Is this the viking-museum» er et spørsmål våre resepsjoni­ster får daglig, sier Madsen.

Naermere 60.000 besøker museet i løpet av året. 17.000 av disse er gjennom sommeren.

–Spesielt cruiseturi­stene er interesser­t i vikinger. Alle bestilte turer fra cruisegrup­per her på museet er om vikingtide­n.

Kristin Rentsch Ersdal er guide på museet. I dag står fire omvisninge­r med cruiseturi­ster på agendaen. Hun er ikledd kjole fra vikingtide­n med store smykker og en revepels for anledninge­n.

– Jeg opplever at veldig mange har fått informasjo­n om vikingstid­en fra TV-serier, og at de derfor ønsker å laere mer når de er på besøk i Stavanger, sier Rentsch Ersdal, som gjør seg klar for en ny omvisning.

Cruiseturi­stene flokker

seg

 ?? ILLUSTRASJ­ON AV NARUD STOKKE WIIG AS ?? Slik ser det nye bygget museet ønsker seg ut.
ILLUSTRASJ­ON AV NARUD STOKKE WIIG AS Slik ser det nye bygget museet ønsker seg ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway