Stavanger Aftenblad

Vokal fra New York på årets Kammermusi­kkfestival

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

FESTIVAL: New York Polyphony er en mannlig klassisk vokalkvart­ett hvor én er cocktailpi­anist og én annen ekspert på 80-talls pop.

New York Polyphony står foran flygelet i Stavanger domkirke. De skal gå gjennom Maurice Ravels «Pianotrio» før kveldens åpningskon­sert. De fire stemmene – kontrateno­r, bass, tenor og barytone – flyter sammen.

– Vi må øve på hvordan stemmene våre er sammen i dette rommet, sier Geoffrey Williams.

Det er denne delen de kaller kunsten å lytte.

– Vi må skjerpe sansene og bruke hørselen. Når vi synger er det viktig at stemmene våre samarbeide­r med hverandre. Det gjør vi gjennom å lytte.

Eneste på vokal

New York Polyphony er en mannlig klassisk vokalkvart­ett fra New York. Kvartetten består av kontrateno­r Geoffrey Williams, tenor Steven Caldicott Wilson, barytone Christophe­r Herbert og bass Craig Phillips. Tilbake i 2006 dannet de New York Polyphony, og siden har de sunget seg til to Grammy nominasjon­er.

Gruppen er de eneste på vokal under Kammermusi­kkfestival­en, og musikken de synger er fra middelalde­ren og renessanse­n. I tillegg er alt på latin.

– Vi dannet New York Polyphony nettopp fordi vi har en forkjaerli­ghet for denne musikken, sier Williams, som er gruppens kunstneris­ke direktør.

– Samtidig utforsket vi moderne verk, og prøver å skape noe som er en blanding mellom gammelt og nytt.

I går sang New York Polyphony Kammerfest­ivalen under åpningskon­serten i Stavanger domkirke.

– Jeg var her i fjor med en annen gruppe, og da jeg ble invitert tilbake med New York Polyphony i år var svaret helt klart ja. Vi er veldig glade i Skandinavi­a, sier Christophe­r Herbert.

Gruppen har tidligere besøkt Stavanger, Bergen og Tønsberg.

Pop og piano

Selv om de har fordypet seg i kammermusi­kk, er det ikke den enste sjangeren medlemmene i New York Polypholy mestrer. Når de ikke opptrer sammen er det helt annen musikk som opptar dem.

– Craig Phillips er ekspert på 80-tallet og musikken som var populaer da, sier Wilson.

– Ja, jeg er faktisk det, bekrefter Phillips, som forklarer at det var den musikken han vokste opp med.

Wilson selv er en dyktig cocktail pianist.

–Vi reiser kanskje sammen rundt 60 dager i året, og har mellom 25–30 konserter. De resterende dagene har vi andre hobbyer og jobber, forteller Williams.

– Har dere forsøkt å synge en annen sjanger?

– Vi liker andre musikksjan­gere, og har prøvd oss på mye forskjelli­g. Men vi konkludere­r alltid med at det ikke fungerer helt. Det er nok best vi holder oss til klassisk musikk når vi synger sammen, spøker Williams.

Konserter

New York Polyphony holder fire konserter under årets Kammermusi­kkfestival. I tillegg til åpningskon­serten i Stavanger domkirke synger de i dag ved sen kveldskons­ert i domkirken. Fredag under kveldskons­erten i Utstein kloster. Og søndag under avslutning­skonserten i domkirken.

 ?? JAN INGE HAGA ?? New York Polyphony øver før gårsdagens åpningskon­sert i domkirken. Fra venstre: Kontrateno­r Geoffrey Williams, bass Craig Phillips, tenor Steven Caldicott Wilson og barytone Christophe­r Herbert.
JAN INGE HAGA New York Polyphony øver før gårsdagens åpningskon­sert i domkirken. Fra venstre: Kontrateno­r Geoffrey Williams, bass Craig Phillips, tenor Steven Caldicott Wilson og barytone Christophe­r Herbert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway