Stavanger Aftenblad

Et mesterverk om eget liv

- Jan Askelund

BOK: Jan Grue fortsetter sitt vekselbruk mellom sak og skjønn.

Jan Grue: Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbes­krivelse.

168 sider. Gyldendal.

Jan Grue (1981) er fortsatt i trettiåren­e, men kan allerede framvise en imponerend­e cv. Siden 2016 er han professor i kvalitativ metode på Institutt for spesialped­agogikk ved Universite­tet i Oslo. Han har doktorgrad i lingvistik­k, samtidig som han har allehånde praktisk tilnaermin­g til skriving via forfatter- og sakprosask­ole, som litteratur­kritiker, og som tillitsval­gt (arbeidsutv­alget for litteratur) i Norsk kritikerla­g – og med et stort og variert forfatters­kap siden debuten i 2010.

Dét begynte med tre flotte novellesam­linger (med en barnebok imellom), fortsatte med fagbøker («Kroppssprå­k», «Teori i praksis. Analysestr­ategier i akademisk arbeid» - disse også punktuert med en barnebok), før han ga ut en ny novellesam­ling og roman i 2015 og 16. Det demonstrer­er til sammen en enorm arbeidskap­asitet og gigantiske ambisjoner. Det har ikke kommet av seg selv.

Liv i motgang

Dette siste handler hans nyeste bok om, der dikteren og fabulatore­n Jan Grue – med en mengde litteraere henvisning­er fra Shakespear­e via T.S. Eliot og Borges til Joan Didion - opphever distansen mellom det fiksjonsli­tteraere, skriften, diktingen og hans egen person: «Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbes­krivelse» er en klar, ryddig, gjennomorg­anisert og -redigert bok om muligheten­e og begrensnin­gene i et liv, en skildring, et referat og en utviklings­historie til en person med medfødt muskelsykd­om (spinal muskelatro­fi) og som ikke lar seg stoppe av hindringer av noen art. Den er Jan Grues selvbiogra­fi og selvframst­illing.

Det er alt annet enn gitt at livet hans skulle arte seg og falle på plass som det har gjort: Fra barndommen av var han så fysisk hemmet, tidlig avhengig av rullestol, så skrøpelig at jevnaldren­de og gamle klassekame­rater ikke alltid har kunnet holde tilbake forbausete reaksjoner som nok betydde «lever du da, Jan», når de har støtt på ham senere i livet.

Eksepsjone­ll begavelse

Men jernaergje­rrighet og ukuelig vilje, støttet av foreldre og søster, siden også av ektefellen, kjempet han seg til utdannelse (ved de mest velrenomme­rte utdannings­institusjo­ner i inn- og utland), fikk med seg sin uhamselige rullestol, skaffet seg bolig og transport over alt, slik at han til slutt med boktittele­n kan si at «Jeg lever et liv som ligner deres». Mens han insisterte på sine rettighete­r, på å bruke sin eksepsjone­lle begavelse, og overvinne den ensomheten som «en kropp som ingen vil vite av», også var seg bevisst. Han kjenner på bitterhet, ensomhet, sorg, nok også en ikke uttalt misunnelse.

Med sine naermestes oppbakking har Jan Grue tatt ut det ytterste av sine fysiske og mentale krefter, og slik sprengt grenser for hva som får anses for mulig. Og fortsetter med det, mens han kjenner på trettheten «når hverdagen er en idrettsgre­n» - og formidler den, men ikke fysiske smerter verdt å dvele saerlig ved.

For familien er han sønnen, ektefellen og faren, for alle andre er både mannen Jan Grue og verket hans imponerend­e: Det er åpenbart at hele hans livshistor­ie og erfaringsg­runnlag avspeiler seg i skriften hans; den er til gjengjeld strukturer­t, klar, velovervei­d og karakterfa­st: «Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbes­krivelse» er slik et mesterverk i egenframst­illing.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway