Stavanger Aftenblad

Brødrene har gjort Henriks vei tilbake fryktelig lang

- Egil Ø. Naerland tekst og foto egil.naerland@ aftenblade­t.no

BERLIN: Henrik Ingebrigts­en trodde han trente og bygget for å nå sitt gamle nivå, at det skulle ta ham til topps. Brødrene har satt en ny standard. Det er tøft.

27-åringen har lagt ned enorme treningsme­ngder for å ta igjen Filip og Jakob etter skaden som oppsto tidlig i 2016.

Overfor Aftenblade­t erkjenner han at det er beinhardt fysisk og psykisk, at brødrene pusher ham dag ut og dag inn.

– Blir målt to ganger daglig

– De legger lista på hver eneste økt, jeg blir målt to ganger til dagen. De har blitt bedre, mye bedre, det gjør at min vei tilbake er enda tøffere, forklarer Ingebrigts­enbrødrene­s foregangsm­ann

Vi møter ham på romslige Novotel am Tiergarten i det forente Tysklands vakre hovedstad.

Henrik er skadefri og klar for sitt første mesterskap siden OL i Rio de Janeiro høsten 2016.

I morgen klokken 1205 er det alvor. Kvalifiser­ingsheat på 1500 meter.

Nå får han svar

Nå skal han få svar: Hva har inntil tre økter daglig gjennom nesten to og et halvt har ført til så langt.

Rehabilite­ring, opptrening, i basseng uke etter uke, på tredemølle, i vektrommet, runde etter runde rundt Gisketjern, lange perioder i høyden, borte fra familien i ukevis.

Rundt 3000 timer trening i banken. Henrik Ingebrigts­en er spent som en nybegynner.

– Det koster på så mange måter, smiler Henrik når en glad toåring spretter opp i fanget på pappa.

– Gjensynsgl­eden er stor, Olivia blir helt yr av å se ham, konstatere­r mamma Liva Ingebrigts­en.

Med Olivia på armen fortsetter samtalen med Aftenblade­t.

Henrik Ingebrigts­en har store ambisjoner, ingen tvil, og han stiller enorme krav til seg selv.

– Jeg vet at det er først neste år jeg skal vaere helt klar, men det er noe som surrer i hodet hele tiden, noe som er vanskelig å legge av seg.

Blir aldri helt fornøyd

– Når det går bra, vil jeg gjerne at det skal vaere hakket bedre, og når det er hakket bedre, vil jeg opp enda et hakk, forklarer Henrik og penser inn på Filip og Jakobs prestasjon­er.

– De har hevet listen, det gjør min vei tilbake enda tøffere. Ikke misforstå, det er utrolig positivt at de springer så fort, at de tok rekorden.

– Men det var usannsynli­g mye, og ikke bare én, men begge to.

–Jakob skulle inn i seniormest­erskap for å laere, nå er han så med som det går an, han kan vinne gull.

Nummer tre i familien

Henrik Ingebrigts­en er stolt og imponert av Filip og Jakobs prestasjon­er, han hadde selv den norske rekorden på 1500 meter med knallsterk­e 3.31,46.

Så sterk at NRKs kommentato­r Jann Post og ekspert Vebjørn Rodal lurte på om Filip Ingebrigts­en kunne slå den i Monaco 20. juli.

Han ikke bare slo rekorden, han flyttet den nesten halvannet sekund, til 3.30,01, og enda mer sensasjone­lt, 17-årige Jakob gikk under han også og løp 3.31,18.

– Veldig positiv at de springer så fort, men min tidligere tanke: «Hvis kommer tilbake der jeg var, så er jeg best» holder ikke. Nå er det sånn «ok, det hjelper ikke det», illustrere­r Henrik Ingebrigts­en.

– Det jo utrolig at vi er tre brødre som har 3.30,88 i snitt på 1500 meter, tilføyer han.

«Avskriv aldri Henrik» Trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en mener Henrik er i stand til å holde 3.32,5 fart på 1500 meter.

– Og da skal du aldri avskrive Henrik, han har et utrolig konkurrans­ehode, fortalt treneren til Aftenblade­t før helgen.

Det er et fortrinn 27-åringen er bevisst på. Selv om han ser at det er langt frem til brødrenes bestetider, beviste han senest i London den 21. juli at speeden og spurten sitter. Han hadde en voldsom avslutning til 3.35,61.

–Jeg er mest redd det som skjer i forsøkshea­tet, der er det ofte kaotisk. Kommer til finalen, har jeg kontroll, fastslår Henrik Ingebrigts­en og tenker tilbake på flere avslutning­sløp der han har prestert bedre enn kroppen egentlig skulle tillatt.

Fra ukjent til EM-gull i 2012 Han beviste det første gangen da han kom fra det internasjo­nalt ukjente til EM-gull i 2012.

Senere på året løp han inn til glimrende 5. plass under OL i London.

Han tok bronse på 5000 meter i EM 2016 og kom videre til semifinale i OL samme år med lårskade og bedøvelse i en tå for å få på piggskoene.

–Jeg har en egen evne til å gjøre mye smart og lurt når det handler om finale. Filip har også fått en del erfaring, men Jakob har aldri vaert der før i seniormest­erskap. Han kan takle det, han kan ta medalje på 1500 meter, men kanskje blir 5000 meter hans beste distanse.

– Den 5000 meteren han presterte under U20 VM (sølv med 13.20,78), er sannsynlig­vis sterkere enn min 13.16,97 i Palo Alto i mai, vurdere Henrik Ingebrigts­en, overlater datteren til kona og haster tilbake til utøverhote­llet på Potsdamer Platz.

 ??  ?? Henrik Ingebrigts­en fikk et sjeldent, men veldig kjaerkomme­nt møte med datteren Olivia og konen Liva da de møttes i Berlin. – Herlig inspirasjo­n mellom alle treningsøk­tene, smiler Henrik med datteren i fanget.
Henrik Ingebrigts­en fikk et sjeldent, men veldig kjaerkomme­nt møte med datteren Olivia og konen Liva da de møttes i Berlin. – Herlig inspirasjo­n mellom alle treningsøk­tene, smiler Henrik med datteren i fanget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway