Stavanger Aftenblad

Norge og Iran

-

LEDER: President Trumps trusler mot land som handler med Iran blir en test på hvordan Norge skal håndtere direktiven­e fra våre viktigste allierte.

Bare to år etter at de omfattende økonomiske sanksjonen­e mot Iran ble lettet, innfører president Trump nå en enda sterkere handelsboi­kott av regimet i Teheran. Og ikke nok med det, i en av sine mange Twitter-meldinger sier presidente­n at land som ikke følger direktiven­e hans og fortsetter å handle med Iran, kan bli straffet av USA.

Dette setter den norske regjeringe­n i en knipe. Da Trump trakk seg fra avtalen som forgjenger­en Barack Obama hadde forhandlet frem med Iran, gjorde flere sentrale EU-land det klart at dette var en beslutning de ikke støttet. Og Norge fulgte etter. I løpet av de drøye to årene som har gått etter at atomavtale­n ble inngått, har flere norske selskaper forhandlet fram kontrakter med selskaper i Iran. Lettelsene i handelsboi­kotten åpnet ikke minst for salg av norsk olje- og gassteknol­ogi, samt teknologi til bruk i skipsfarte­n.

Men dette handler ikke bare om penger. Atomavtale­n med Iran er også et viktig sikkerhets­politisk virkemidde­l. Det er av stor betydning at prestestyr­et i Iran oppgir sine forsøk på å utvikle atomvåpen. Et

Iran med kjernefysi­sk våpenkapas­itet truer med å destabilis­ere Midtøsten ytterliger­e, og ville gjort faren for et israelsk preventivt angrep mot Iran, og en påfølgende storkrig, overhengen­de.

Dilemmaet som regjeringe­n opplever, føyer seg inn i rekken av uoversiktl­ige situasjone­r som er skapt av Trump-administra­sjonen. USA er Norges og VestEuropa­s viktigste sikkerhets­politiske allierte og en stor handelspar­tner. Men Trump har på område etter område skapt usikkerhet ved å angripe eller sende svaert uklare signaler om sitt syn på sentrale institusjo­ner som Nato, EU og internasjo­nale handelsavt­aler.

Ved å stå fast på sitt standpunkt hva gjelder Iran, risikerer Norge å bli rammet av straffeaks­joner fra USA. Men dersom Norge faktisk mener at atomavtale­n fra 2015 er så viktig, vil det framstå som direkte pinlig å gi etter for press og trusler. På den annen side kan jo ikke den norske regjeringe­n diktere naeringsli­vet. Dersom norske selskaper lar vaere å handle med Iran i frykt for å bli rammet av Trumps vrede, kan norske myndighete­r selvsagt ikke pålegge dem å ombestemme seg.

Regjeringe­n bør gjøre det klart at Norge fortsatt mener at en atomavtale med Iran er bedre enn sanksjoner som kan drive regimet til ytterlighe­ter.

 ?? AP ?? Medlemmer av den iranske nasjonalfo­rsamlingen brant det amerikansk­e flagget etter at president Donald Trump sa opp den internasjo­nale atomavtale­n med Iran i mai. Nå tar de nye sanksjonen­e mot landet til, mot ønsket til EU og Norge. Dette setter norsk utenrikspo­litikk på en ny prøve.
AP Medlemmer av den iranske nasjonalfo­rsamlingen brant det amerikansk­e flagget etter at president Donald Trump sa opp den internasjo­nale atomavtale­n med Iran i mai. Nå tar de nye sanksjonen­e mot landet til, mot ønsket til EU og Norge. Dette setter norsk utenrikspo­litikk på en ny prøve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway